Belföld

“Orbánban már senki sem bízik”

Orbán Viktor (Orbán Viktor)
Orbán Viktor (Orbán Viktor)

Róna Péter szerint éppen ezért gyerekjáték lesz legyőzni 2014-ben.

Érdektelen téma, hogy ki kivel fog össze a kormányváltás érdekében, mert Orbán Viktort gyerekjáték lesz legyőzni, hiszen ebben az emberben már senki sem bízik – mondta Róna Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A közgazdász szerint az a valódi kérdés, hogy Orbán Viktor után milyen hiteles kormányzásra lesz lehetőség.

Az ország romokban hever, ezért különösen fontos, hogy a miniszterelnök-jelölt jóval a választások előtt összeállítson egy 100-200 fős csoportot, amely képes kormányozni és rendbe hozni az országot – közölte a közgazdász. Ez olyan feladat, ami olyan ismereteket kíván, amelyekkel ő nem rendelkezik – tette hozzá Róna, akinek jelöltségét az MSZP vetette fel.

A stabilitási törvény tervezett módosításáról azt mondta: a világtörténelemben már voltak olyanok, akik azt hitték, a valóság az, amit ők állapítanak meg, de Matolcsy Györgynek is be kellene látnia, hogy nem az lesz a valós árfolyam, amit ő megállapít. Róna Péter szerint az országban beindult egy elképesztő méretű dilettantizmus és a szakmai tudás gyalázása.
A közgazdász elmondta: a Fidesz által kidolgozott választási törvényt a strasbourgi bíróság el fogja meszelni, az IMF-fel pedig akkor kezdődhet tárgyalás, ha a kormány elküld egy szándéklevelet, amelyben leírja, mit akar. A Varga Mihály által most bejelentett válaszlevél még szándéklevél. Róna kacsának nevezte azt, amit a kormány a valutaalap követeléseiről mond.
Az oxfordi egyetem professzora korábban azt mondta, nem tud arról a javaslatról, amiről Botka László szegedi polgármester beszélt a Magyar Hírlapnak. Az MSZP választmányi elnöke úgy fogalmazott: a jövő ősz témája lesz, hogy Mesterházy Attila, Bajnai Gordon vagy Róna Péter lesz-e a szocialisták és esetleges szövetségeseik kormányfőjelöltje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik