Belföld

Mentőöv a sanyargatott cukorbetegeknek

vércukorszint-mérés (vércukorszint-mérés)
vércukorszint-mérés (vércukorszint-mérés)

Ingyen segít a Társaság a Szabadságjogokért az új rendelet miatt megregulázott cukorbetegeknek. Szerintük az Alaptörvénybe ütközik a szankcionálás, éppen ezért meg kell semmisíteni a jogszabályt.

Ingyenes jogsegélyt kínál a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azoknak a cukorbetegeknek, akiket a júliusban bevezetett szabályozás hátrányosan érint. A szervezet korábban beadvánnyal fordult az alapvető jogok országgyűlési biztosához, amelyben kérték, hogy állapítsa meg az új, cukorbetegeket érintő szabályozás alaptörvény-ellenességét. Az ombudsman eleget tett a kérésnek és kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a jogszabály felülvizsgálatát és megsemmisítését.

Az április végén megjelent módosítás lényege, hogy az inzulinanalóg-terápián lévő betegek csak akkor kaphatják a továbbiakban is 100 százalékos támogatással a korábbi gyógyszerüket, ha „jó” anyagcsere-helyzet dokumentálható. A jogszabály szerint ez fél éven belül két alkalommal mért, 8 százalék alatti HbA1c-értéket jelent.

A rendelkezés azonban – a TASZ véleménye szerint – amellett, hogy alapvető alkotmányos jogokat sért, több szempontból aggályos. Bár a rendelkezés első ránézésre akár logikusnak is tűnhet, érdemes tudni, hogy a teszten elért eredmény nem kizárólag a szénhidrátfogyasztástól függ, azt akár egy betegség is befolyásolhatja. Emellett fontos megjegyezni, hogy az előírt diéta megtartása anyagi kérdés is: az egészséges élelmiszerek jelentősen többe kerülnek. Álláspontunk szerint a rendelet sérti a testi és lelki egészséghez való jogot, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát – hívja fel a figyelmet a szervezet.

Bár az ombudsman megtette a szükséges lépéseket, azt egyelőre nem tudni, mikor veszi napirendre a kérdést a bíróság. Mivel úgy gondoljuk, hogy az alapjogsérelem súlyos, szeretnék elősegíteni, hogy az Alkotmánybíróság teljes körűen megismerje a rendelet által érintettek problémáját és minél hamarabb napirendjére vegye azt. Az új szabályok szerint az, akit hátrányosan érint egy jogszabály, maga is kérheti annak megállapítását, hogy az Alaptörvényben foglalt jogai sérültek, és kezdeményezheti a jogszabály megsemmisítését – teszi hozzá a TASZ.

Azonban az új szabályok miatt ehhez kötelező a jogi képviselet. Ezért a TASZ ingyenes jogsegély szolgálata keretében vállalja azt, hogy aki 2012. december 15-ig jelentkezik a tasz@tasz.hu emailcímen vagy a +36-1-209-0046 telefonszámon, annak ingyenes jogi képviseletet nyújt.

Kötélen táncolnak

Jób Viktória 20 éves egyetemista. 11 éves korában diagnosztizálták nála az egyes típusú diabéteszt. Lapunknak elmondta, hiába tartja magát a diétához és mozog heti 10 órát, még így is sokszor ingadozik a vércukorszintje. Eddig mindössze egyszer sikerült a határérték alatti eredményt produkálnia, ezért őt is érintheti az új szabályozás. A diétát betartani sem egyszerű – állítja -, ha ugyanis éjszaka arra ébred, hogy leesett a vércukorszintje, akkor félálomban már gyorsan felszívódó cukrot kell fogyasztania, ami viszont a magasba viszi az értékeit és ronthatja az esélyeit a 8 százalékos érték elérésében.

Dr. Bene László, a Péterfy Sándor utcai kórház diabetológiai osztályának vezetője korábban hangsúlyozta: csak a betegek 30 százaléka tudja huzamosabb ideig betartani az előírt diétát. Ennek legfőbb oka pedig nem a fegyelmezetlenség, hanem az, hogy a legtöbb páciensnek egyszerűen nincs pénze megvásárolni a megfelelő élelmiszereket.

Megkétszereződhet a cukorbetegek száma

Felmérések szerint hazánkban ma mintegy 700 ezer diagnosztizált cukorbeteg van, a becslések szerint viszont nagyjából ugyanennyien lehetnek azok, akiknél még nem azonosították a betegséget, s szintén 700 ezer körüli lehet azok száma, akiknek a vércukorértékei már emelkednek.

Jermendy György, a Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagja szerint a következő 20-25 évben világszerte, így Magyarországon is megkétszereződhet a cukorbetegek száma. A serdülőkori cukorbetegséggel küzdők is egyre többen vannak, de a szakemberek szerint ennél is aggasztóbb, hogy a 2-es típusú cukorbetegek száma az utóbbi időben “meredeken növekszik”, és ez a tendencia várhatóan a jövőben is folytatódik. Jermendy György leszögezte, hogy ennek oka egyértelműen a helytelen életmód, a helytelen táplálkozással összefüggésben kialakuló testsúlygyarapodás, elhízás.

A becslések szerint a cukorbetegség és a szövődmények kezelése évente több mint 174 milliárd forintjába kerül a magyar adófizetőknek, ez meghaladja a magyar GDP 0,65 százalékát – hangsúlyozta a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik