Belföld

Meghalt Zakar Ferenc Polikárp

A ciszterci rend nyugalmazott magyarországi generálisa életének 83. évében hunyt el.

Zakar Ferenc 1930. június 8-án született Ókéren, a mai Szerbiában. A bajai III. Béla Ciszterci Gimnáziumban érettségizett 1948-ban, az államosítás idején. Ugyanebben az esztendőben belépett a ciszterci rendbe, ahol a Polikárp nevet kapta. Zircen kezdte meg filozófiai és teológiai tanulmányait – emlékeztet a Magyar Kurír.
A katolikus hírportál szerint amikor a szerzetesrendek nagy többségétől Magyarországon megvonták a működési engedélyt, ő 1950-ben drótsövényen, aknazáron menekült át Ausztriába. Zakar Ferenc Polikárp Rómában a bencések Pápai Szent Anzelm Egyetemén folytatta tanulmányait, majd 1956-tól a Pápai Szent Gergely Egyetemen tanult egyháztörténelmet. 1960 őszétől a Pápai Szent Anzelm Egyetemen tanított.

1978-ban a bencés teológiai fakultás dékánjává választották. 1981-ben és 1985-ben újraválasztották, de még ugyanebben az esztendőben a ciszterci rend generális apátja lett, emiatt abba kellett hagynia a tanítást.

1995-ben letelt a tízéves generális apáti megbízatása. A következő esztendőben rendtársai megválasztották zirci apátnak. 2000-ben a Szentszék a zirci főapáti címet adományozta neki. 2002-ben hat évre újraválasztották, 2008 óta pedig az apátság teljes főapáti joghatósággal ellátott adminisztrátora volt 2010. december 19-ig.

1995. október 23-án a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesítette a köztársasági elnök, 2011. március 15-én megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt A Csillag (polgári tagozata) kitüntetést.

Az indoklás szerint “a római és itáliai magyar közösség lelki egységének megőrzésében végzett tevékenységéért, a magyar szellemi értékek hiteles képviseletéért és széles körű terjesztéséért, egyház és közösségszervező munkásságáért, valamint nemzetközileg is elismert tudományos életművéért” kapta az elismerést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik