Belföld

Nem lehet titok, mennyibe került a provokatív riportfilm

bíróság (bíróság, ítélet)
bíróság (bíróság, ítélet)

Pert vesztett a köztévé a Népszabadság ellen, tájékoztatnia kell a lapot arról, mennyit költöttek Pesty László produkciójára.

A köztelevízió tavasszal tűzte műsorára Pesty Lászlónak a romák és nem romák együttéléséről szóló riportfilmjét, amellyel kapcsolatban az adást követő néhány napon belül másfél ezer civil és közéleti személyiség fejezte ki tiltakozását. Az Ide tartozunk! Facebook-csoport és a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom azért tiltakozott, mert megítélésük szerint a film „olyan színben tünteti fel a hazai cigányságot, mely méltóságukban sérti e népcsoport tagjait”.

Petíciójukban arra is kitértek, hogy Pesty László a cigány közösségeket „egységesen antiszociális, összeférhetetlen, bűnöző életvitelű, vérfertőző képben tünteti fel”. Emellett felszólították a köztelevíziót, ne legyen a fajgyűlölet szócsöve.

A Népszabadság szerette volna megtudni, mennyibe került az adófizetőknek az a produkció, amely ekkora indulatokat kavart, de a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) üzleti titokra hivatkozva megtagadta a választ. Az újság bírósághoz fordult, és az elsőfokú döntés helyt adott a keresetünknek – adta hírül a lap.

„A bíró alaptalannak minősítette az üzleti titokra hivatkozást, és kötelezte az MTVA-t, hogy a személyiségi jogi jogszabályokat figyelembe véve, hozza nyilvánosságra, mennyibe került a teljes produkció. Várjuk a szerződéseket. Reményeim szerint nem fellebbez az MTVA, hiszen már így is elég kellemetlen lehet számára, hogy peres úton kellett kikényszeríteni, mennyi közpénzt költött” – fogalmazott Huszák Balázs, a Népszabadság jogtanácsosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik