Belföld

A magyar muszlimok is tiltakoznak

A Magyarországi Iszlám Tanács mélységesen elítéli azt az Amerikai Egyesült Államokban készült filmet, amelynek célja az iszlám vallás, Mohamed próféta és a muszlimok megsértése.

A tanács szerint a felelős filmkészítők célja az objektív tájékoztatás, ismeretterjesztés vagy kulturált szórakoztatás, nem pedig bizonyos emberek, csoportok vallásának, kultúrájának, érzelmeinek, identitásának tudatos és gondosan kitervelt megsértése. „A jelenlegi, Mohamed próféta (béke legyen vele), s így minden muszlim ellen irányuló leplezetlen támadás nyilvánvalóvá teszi az iszlámofób és rasszista csoportok tevékenységének felerősödését.”

A Magyarországi Iszlám Tanács leszögezi, hogy vallási, erkölcsi és emberi alapelveiből kiindulva elveti a diszkrimináció és az erőszak minden formáját, és kiáll az emberi szabadság mellett, amely azonban nem lehet mások sértegetésének, megalázásának és bántalmazásának eszköze. Elítéli a sértő és hazug filmet, és elítéli az Egyesült Államok külképviseletei elleni támadásokat, s határozottan kijelenti, hogy az nem egyeztethető össze az iszlám tanításaival és szellemiségével. A Magyarországi Iszlám Tanács felszólít minden muszlimot, tartózkodjon az erőszak minden formájától, illetve sem szóban, sem pedig írásban ne vádoljon ártatlan embereket nemzetiségi vagy vallási hovatartozásuk miatt, hiszen a film készítői ismeretlenek, s eddig nem vállalták a nyilvánosságot.

A Magyarországi Iszlám Tanács végül felszólít minden jó, béke- és igazságszerető, erkölcsös embert, hogy sorakozzon fel az igazságtalanság és erkölcstelenség erőivel szemben, és lépjen fel ellenük minden lehetséges békés és törvényes eszközzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik