Belföld

Passz vissza: Lázár bábáskodik az új főkém felett

Új vezető az Információs Hivatal élén, a szervezet irányítása pedig a hódmezővásárhelyi ex-polgármester, Lázár János kezében.

Kinevezte Pásztor Istvánt az Információs Hivatal (IH) új főigazgatójává Orbán Viktor kormányfő. Hódmezővásárhely volt polgármestere, jelenleg a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János azt mondta: Pásztor kijelölésénél – aki a katonai elhárításnál dolgozott felkéréséig – fontos szempont volt, hogy elhárítói munkáját a rendszerváltozás után  kezdte.

Az Információs Hivatal irányításával kapcsolatos jogkörök pedig Lázár kezében vannak, miután az egyes miniszterek, és a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladatatáról szóló kormányrendelet jelölte ki az IH irányítására Orbán Viktort, aki viszont korábban, szeptembertől a Miniszterelnökség szervezeti és működési szabályzatában Lázár Jánost jelölte ki a hivatal irányítására.

Magyarországnak egyébként négy nemzetbiztonsági szolgálata van: az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Az IH polgári hírszerző szolgálat, amely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik