Belföld

Lépést vett nekik Nagy Feró

down-szindromas-gyerek(960x640)(1).jpg (down-szindrómás gyerek)
down-szindromas-gyerek(960x640)(1).jpg (down-szindrómás gyerek)

Huszadik születésnapját ünnepli a Down Alapítvány. Bemutatjuk, hogyan telik a Down-szindrómás „kliensek” egy napja, és megtudjuk, mennyit áldozott Nagy Feró a nyolcadik hosszú lépésre.

Zuhogó esőben érkezünk Újbudára, a Down Alapítvány Átmeneti- és Napközi Otthonába. Az ablakból lesnek a lakók, várnak bennünket, egyikük futva igyekszik elénk a nyakában logó kulccsal nyitni a kaput. Mindenki kedves, záporoznak a „sziák”.

Ahogy az alapítvány dolgozói, mi is klienseknek nevezzük a bentlakókat. Napközis foglalkozás zajlik reggel nyolctól délután ötig, gyöngyöt fűznek, szőnek, kötnek, rajzolnak, bőrdíszműves munkát végeznek.

Down-szindróma
A Down-szindróma egy vele született kromoszóma-rendellenesség, amihez meghatározott betegségcsoport társul.

 

Munka

Október negyedikére, egy nagy közös bulira készülnek az ajándéktárgyak. Van, aki virágot rajzol, más tájképet fest, a harmincas éveiben járó Sanyi pazar virágmintákat rajzol.

Veperdiné Sholz Mária igazgatónő vezet körbe bennünket az emeleten. Lift nincs, ami nekünk nem fáj, az itt lakók életét viszont alaposan megnehezíti. Az épület műemlék, kizárt bármely jelentős átalakítás, mozgássérült klienseket ezért nem is fogadhat az alapítvány.

Szobák

A legkisebb szoba háromágyas, a legnagyobb hétágyas. Mindenütt patent rend, klasszikus “Gabi heverők” abrosszal leterítve. Egy plusz egy évig lehet itt maradni, ha kitelik az idő, az alapítvány négy lakóotthonának egyikébe kell költözni, a szerencsésebbek pedig részt vehetnek az úgynevezett SALSA (saját lakás) programban.

Önáló élet

„A SALSA-lakásokba olyan kliensek költöznek, akik átmeneti otthoni vagy lakóotthoni keretek között megtanulva és gyakorolva az önállóságot olyan magas szintre jutottak, hogy kisebb segítséggel képesek saját lakásban élni, magukat anyagilag is fenntartani” – mondja Sholz Mária.

Andi története

Andi egy éve lakik az otthonban, Sóskútról érkezett Budapestre. Kedvenc időtöltése a gyöngyfűzés és a bőrdíszműkészítés, utóbbiból nemrég vizsgázott. Harminchárom éves, nyolc általánost végzett, két évig mezőgazdasági ismereteket és gépírást tanult. Csecsemőkorában hagyták el a szülei, állami gondozásban nőtt fel. A húszas éveiben kezdte el foglalkoztatni a kérdés, vajon ki lehet az anyja, az apja, és miért nem kellett nekik. Sokszor álmodozik családról, leghőbb vágya, hogy titkárnő lehessen. Azt mondja, a lakók csaknem fele nem ismeri szüleit, de szerencsére akadnak olyanok is, akiket akár naponta hazavisznek.

Az alapítvány
A Down Alapítvány középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaik támogatását tűzte ki célul. Mindezt nnak érdekében, hogy minél több értelmi fogyatékos gyermek családban nőhessen fel, felnőttként pedig a lehető legközelebb jusson az önálló élethez.

 

Október negyedikén ingyenes jótékonysági koncert lesz a Körcsarnokban, a szervező DJ Dominik a bevételt az alapítványnak adja.

Meséli DJ Dominik, hogy azon szerencsés magyarok között volt, akik futhattak a londoni olimpia lángjával, Erőss Zsolt, Kassai Viktor és Vadon Jani mellett. A lemezlovas Angliában ötszázhúsz lépésen át vihette a fáklyát, és most úgy döntött, “eladja” minden egyes lépését.

„Szinte a kezdetek óta támogatom a Down Alapítványt, ide szánom befolyt összeget” – mondja a lemezlovas.

Három különböző típusú lépést bocsát áruba: a hosszú lépés százezer, a közepes ötvenezer, a kis lépés pedig ezer forintba kerül.

Tvrtko és Feró

„Vettek már lépést nagy cégek, kis családok és persze hírességek is. Jó barátom, Vujity Tvrtko ragaszkodott a 424. lépésemhez. Tősgyökeres pécsiként neki ez ikonikus szám, hiszen a legendás 424-es gőzmozdony utolsó szerelvénye Pécsett fejezte be pályafutását” – árulja el Dominique. Akitől azt is megtudhatjuk, hogy Gálvölgyi János, a Rippel-fivérek, Király Linda, Király Viktor és Nagy Feró is egy-egy lépés boldog tulajdonosa már. Az X-Faktor mentora a Nyolc óra munka című dalára hivatkozva a nyolcadik lépést akarta a magáénak tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik