Belföld

Puzsér a gyengék pártján

Néhány órával azt követően, hogy kiderült, még James Bondot is verték a nők, a kritikus arról írt Facebook-oldalán, hogy a férfiak is lehetnek családon belüli erőszak áldozatai.

Puzsér Róbert rögtön írása elején jelezte, nem „az ügyeletes fideszes tahót” védi, de ő a gyengék pártján áll, és nem a nőkén. Úgy véli: a családon belüli erőszakról kibontakozott polémia közben a másik oldalt is vizsgálni kell. Szerinte kérdés, miért nem háborodunk föl azon az elváráson, hogy a férfi dolgozzon, építsen karriert, teremtsen biztonságot, legyen kocsija, lakása.

„Mennyivel rosszabbak Varga képviselő sztereotípiái, mint azoké a nőké, akik elvárják, hogy a férfi fizessen a randin, legyen sikeres, előzékeny és önfeláldozó, fogadja el, hogy nyugdíjba később mehet, cserébe viszont a temetőbe előbb viszik?” – teszi fel a kérdést. Szerinte a férfiak is elszenvednek fizikai, lelki erőszakot. „Szeretetmegvonás, irreális elvárások, szexmegvonás, napi vérszívás.” Ez világjelenség és talán kortünet, amire nem megoldás a büntetőjog és a „szüfrazsett-hisztéria”.

Az államnak természetesen meg kell védenie a polgárait. El kell rettentenie a potenciális erőszaktevőket, de nem szabad azt a hazug propagandát terjeszteni, hogy a nők potenciális áldozatok, a férfiak potenciális agresszorok. Aki normálisan akar élni, és nem használja a terror eszközeit, az sajnos könnyen válik áldozattá, akár férfi, akár nő. Ha csupán gyengébben büntet, mint a partnere, akkor is. És őt nem védi meg a büntetőjog – teszi hozzá Puzsér, aki szerint a válást követő gyermekelhelyezés is megérne egy misét.


Fotó: Neményi Márton

Az Országgyűlés – a tervezett napirend szerint – egyébként hétfőn dönt az országos népi kezdeményezésről, amely azt célozza, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. A kormánypártok nem támogatják az indítványt egyebek mellett azért, mert szerintük az új büntető törvénykönyv az összefoglalóan családon belüli erőszakként emlegetett helyzeteket külön-külön amúgy is szigorúan bünteti.

A fideszes Varga István, a családon belüli erőszak parlamenti vitájának kormánypárti főszónoka a minap nagy vihart kavart, amikor olyanokat mondott, mint például: „Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak.” Mint ismert, a nőszervezetek, egyenjogúságért küzdők, általában sok nő és férfi háborodott fel Varga kijelentésein, tüntetést is szerveztek ellene a Kossuth térre.

Verték James Bondot is

A négyszer nősült, 84 esztendős Moore a Morgan’s Life Stories című műsorban a magánéletéről mesélve emlékezett meg korábbi házasságairól. Piers Morgannal beszélgetve azt sem titkolta, hogy első két felesége bántalmazta. Első neje, Door van Steyn egy teáskannát vágott hozzá, amikor a kertben napozott, és ez véget is vetett kapcsolatuknak. Második felesége, az énekesnő Dorothy Squires gitárral vágta fejbe egy veszekedés közben. „Nagy természete volt” – idézte fel a világsztár.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik