Belföld

Gyurcsányék levetkőztetnék a gárdát

Magyar-Garda(210x140)(2).jpg (magyar gárda, )
Magyar-Garda(210x140)(2).jpg (magyar gárda, )

A Demokratikus Koalíció módosítaná a gyülekezési törvényt.

A Demokratikus Koalíció független képviselőinek előterjesztése szerint a jövőben „nem minősül békésnek a rendezvény különösen, ha a résztvevők egyenruhát vagy egyenruhára emlékeztető egységes ruházatot viselnek, illetve alakzatban vonulnak.” A módosítás szerint a rendőrség nemcsak ekkor oszlatja fel az eseményt, hanem akkor is, ha a gyülekezési jog gyakorlása megfélemlítő vagy erőszakos összecsapással fenyeget.

A javaslat indokolása szerint „Magyarországon az elmúlt években félkatonai alakulatok jöttek létre, amelyek a második világháború előtt és alatt működő félkatonai szervezetekre, köztük nyilas rohamosztagokra emlékeztető jelképeket használnak, jelszavakat hangoztatnak, egyenruhákat viselnek. Míg korábban ezek a félkatonai alakulatok csak bizonyos szélsőséges eszméket hirdettek, újabban vonulásaik célja mindenekelőtt a települések roma lakosságának megfélemlítése. Az effajta felvonulások visszaélést jelentenek a gyülekezési joggal, sértik a polgárok és csoportjaik emberi méltóságát”.

A DK javaslata nem változtat a hatályos szabályozás azon alapelvén, hogy az állam a gyülekezés jogát nem korlátozhatja azok tartalma szerint, de értelmezi a gyülekezés békés, illetve nem békés jellegét, és tiltja a gyülekezés olyan módját, amelynek rendeltetése a polgárok és csoportjaik megfélemlítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik