Belföld

A Carmina Buranával indul a színházi szezon Szegeden

Szegedi-Nemzeti-Szinhaz(1)(430x286)(1).jpg (szegedi nemzeti színház, )
Szegedi-Nemzeti-Szinhaz(1)(430x286)(1).jpg (szegedi nemzeti színház, )

Az évad a Kisszínházban kezdődik az Egerek és emberek című előadással, a Nagyszínház első produkciója pedig a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranája lesz.

Gyüdi Sándor, a színház igazgatója elmondta, hogy műsoron lesz még a Kisszínházban David Gieselmann Kolpert úr című vidám színműve, a Nagyszínházban pedig az André Chénier című operát is láthatja a közönség. Az évad Szegeden a Kisszínházban kezdődik szeptember 28-án, John Steinbeck Egerek és emberek című színművével, amelyet Balikó Tamás állít színpadra. A rendező különleges és igényes előadást ígért, a főbb szerepekben Pataki Ferencet, Borovics Tamást, Galkó Bencét láthatják a nézők.

Október 26-tól láthatja a közönség a fiatal rendező, Hollós Gábor által megálmodott Kolpert úr című előadást, amely David Gieselmann műve alapján készül. Mint a rendező elmondta, a szereplők egy részével már korábban is dolgozott Kecskeméten, úgyhogy nem lesznek egymásnak ismeretlenek. A vidám színmű a sajátos német humorral dolgozik. A szereplők közt ott lesz Kéner Gabriella és Kárász Zénó is.

Az évad első programja a Nagyszínházban a jubileumát ünneplő Szegedi Kortárs Balett nagysikerű Carmina Burana című előadása lesz, amelyet élőzene kísér majd.

Október 6. és 15. között az Armel Operaverseny döntőjét rendezik Szegeden. Elsőként a Bodolay Géza rendezte André Chénier című operát játsszák, majd a New York-i Center of Contemporary Opera produkciója következik, William Mayer Haláleset a családban című darabját láthatja a közönség. Október 10-én Philip Glass A fegyencgyarmaton című operáját is bemutatják a csehországi Josef Kajetán Tyl Színház produkciójában, majd a Szerb Nemzeti Színház előadásaként az Aleksandra Vrebalov által írt Mileva című opera szerepel a műsoron. Végül október 14-én, a pozsonyi ősbemutatót követően Roland Baumgartner Mária Terézia című operája mutatkozik be a Szlovák Nemzeti Színház produkciójában.
Októberben idén is megrendezik a Szegedei Tudományegyetemmel közös színházi nyílt napot, ezután az André Chénier több alkalommal lesz látható.

A Szegedi Kortárs Balett tervezett Diótörő című produkciójáról Juronics Tamás, a darab koreográfusa elmondta: egyelőre nem szakmai okokból, de a megvalósítás nehézségekbe ütközött. Ennek ellenére reméli, hogy ezek hamarosan megoldódnak, és az együttes fennállásának 25. születésnapját méltóképp, több színes programmal tudják megünnepelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik