Belföld

Dobozolnak a szegedi Informatika Történeti Múzeumban

Majd két hónap mire elköltöztetik a világhírű gyűjteményt.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk: világhírű informatikai emlékek költöznek a Szent-Györgyi Albert AGORÁ-ba.

A jelenleg az öthalmi úti, volt szovjet laktanyában lévő Informatika Történeti Múzeumban csaknem hat évtized, a számítástehnikában mérföldkőnek számító matuzsálemeit őrzik: a lyukkártyás adatfeldolgozótól, a több szobát elfoglaló számítógépeken, a mágnesszalag-olvasón, a Macintosh gyűjteményen, a maga korában egy milliárd forintot érő Matáv szerverparkján át Muszka Dániel híres, fényre mozgó katicájáig.

A gépek többsége a mai napig üzemképes. A kiállítás azonban hamarosan a Szent-Györgyi Albert AGORA-ba költözik. Mivel a két emeletet elfoglaló, tízezer darabból álló, kétszáz tonna súlyú gyűjtemény költöztetése a szakemberek szerint nagyjából 6-8 hetet vesz igénybe, már megkezdték a tárlat összecsomagolását.

A Neumann János Számítógép-tudományi Tásaság (NJSZT) az AGORA kiemelt partnereként komoly anyagi támogatással is segíti, hogy Szeged új kulturális és tudományos központjában 1300 négyzetméteren, modern körülmények között minden érdeklődő megcsodálhassa majd a ritka gyűjteményt. A Szent-Györgyi Albert AGORA várhatóan a jövő év elején nyílik meg a nagyközönség előtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik