Belföld

Nemzetközi vallásetnológiai konferencia Szegeden

Szerdától péntekig a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán zajlik a vallás változásait boncolgató tudományos eszmecsere.

A konferenciát a Bálint Sándor Valláskutató Intézet, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke valamint az International Society for Ethnology and Folklore (SIEF) szervezte.

Az angol nyelvű tudományos seregszemlére többek között Írországból, Észtországból, az Egyesült Államokból, Hong-Kongból, Franciaországból, Brazíliából, Norvégiából, Romániából, Németországból, Hollandiából, Lengyelországból és Portugáliából érkeztek előadók és résztvevők -értesítették a szervezők a Szeged24-et.

A konferencia központjában a vallás változásának összetett elemzése áll, melynek aktualtitását a szervezők szerint több tényező is adja. Eszerint egyrészt az elmúlt években világszerte felerősödtek a migrációs folyamatok, melyek jelentős, esetenként vallási jellegű konfliktusokat, de gyakran a vallásosság megváltozását is eredményezték.

A Lourdes-i zarándoklat

Másrészt az utóbbi években újra fellendülni látszik a zarándoklat jelensége, melyek azonban az esetek egy jelentős részében nem pusztán felújított katolikus rítusok, hanem többféle vallásos, gyakran nem vallásos tömegeket is megmozgató jelenségekké is váltak.

Szentföldi zarándokok

Harmadrészt pedig a vallások változását az internet is befolyásolja, mely növekvő mértékben teszi lehetővé a vallásgyakorlás virtuális térben való megélését is – összegezték a konferencia lényegét a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik