Belföld

Modell a potenciális áldozatokért

Csillagkapu néven indították útjára a mai napon azt a programot, ami az áldozattá válást hivatott megelőzni, illetve a már áldozatokká vált személyek sérelmeit kísérli meg kezelni.

Az Európai Unió támogatásával felépülő programot az Echo Innovációs Műhely vezényli le, közreműködve a Fejér Megyei Kormányhivatallal, valamint a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitánysággal.

A Fejér megye valamennyi, 108 településére – ami 430 ezer embert érint – kiterjedő program főbb célkitűzései:

  • Javítani az állampolgárok önvédelmi képességét, ezzel csökkentve az áldozattá válás esélyét.

  • Növelni az olyan állampolgárok számát, akik fel vannak készítve, ezáltal a bűncselekmények száma csökken.

  • A kriminális cselekmények okozta stressz csökkentése, az emberek önbecsülésének növelése.

  • A már áldozattá vált személyeknek nyújtható szolgáltatások szélesítése, amivel teljesítőképességük újra visszanyerhető, társadalmi visszailleszkedésük javítható.

A projekt négy, egymással párhuzamosan futó tematikus modulban zajlik majd, ezek az áldozatsegítési, a kompetenciafejlesztő, a települési mediációs és a bűnmegelőzési modulok.

A nyitó konferenciát a megyeháza dísztermében rendezték meg, ahol Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője megnyitójában elmondta: a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatát és a megyei, illetve a városi rendőrkapitányságok együttműködését országosan kiemelkedően magas színvonal jellemzi. Ez megmutatkozik abban is, hogy – a többi megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálatának ügyfélforgalmát összehasonlítva a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának ügyfélforgalmával – kormányhivatalunk vezető szerepet tölt be. Dorkota Lajos hozzátette: a két szervezet közötti aktív, magas színvonalú együttműködésnek, folyamatos kommunikációnak köszönhető az, hogy országos szinten az elmúlt évben megyénkben volt a legmagasabb az áldozatsegítési ügyek száma.

 

 

Bűn, vétkesek és áldozatok mindig lesznek, az átlagember pedig csak abban reménykedhet, hogy mindez a bonyodalom messzire elkerüli őt – kezdte beszédét Törő Gábor országgyűlési képviselő, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke. A politikus így folytatta: mert amíg a holdvilágos, kihalt utcáról az andalgás jut az eszünkbe, addig jó a közbiztonság, amikortól a pillangókés vagy a baseballütő, onnantól rossz. És erre az ismertté váló bűncselekmények számának statisztikai csökkenése nem nagyon hat. Az önök sikereihez a pályázat által nyújtott anyagi háttéren túl elengedhetetlen munkatársaik elkötelezettsége, szervezeteik erkölcsi tisztasága és a társadalom együttműködési hajlandósága is – üzente Törő Gábor a programban együttműködő Echo Innovációs Műhelynek, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának, valamint a rendőrkapitányságoknak.

„Higgyék el nekem, megyei vezetőként átlátom, politikusként megértem, magánemberként pedig saját tapasztalataim alapján ítélem meg én is az önök munkáját. Ebből következően – lehetőségeimhez mérten – minden eszközzel támogatni és szorgalmazni fogom ezeket a közbiztonság növelését célzó projekteket, hogy erősödjön az emberek biztonságérzete a megye minden településén” – zárta szavait Törő Gábor.

Szabó Aliz, a Fejér Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának igazgatója elmondta, hogy a tavalyi évben 1453 sértettet láttak el, ami a megyében megvalósuló bűncselekményeknek alig 10%-a. „Feladatunk, hogy nemcsak az áldozattá vált személyek ellátása legyen hatékonyabb, hanem a bűnmegelőzésben is találjunk olyan módszereket, amelyek hatékonyabbak a társadalom védelmében” – tette hozzá Szabó Aliz. A program fontos célja az is, hogy az állami és nem állami áldozatsegítő szervezetek igénybe vehető szolgáltatásai között megfelelő, az áldozatok védelmét, megsegítését hatékonyabban szolgáló egyensúlyi helyzet alakuljon ki – mondta az igazgatónő.

A program zárása és értékelése 2014 januárjában várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik