Belföld

Civil szervezetek: A rendőrség nem használja a rasszista motívumot

Cegled(1)(210x140)(1).jpg (cegléd)
Cegled(1)(210x140)(1).jpg (cegléd)

Hiába létezik a rasszista motívumot megnevező tényállás, civil szervezetek egy csoportja szerint a rendőrség nem használja olyan esetekre, melyekre kitalálták.

A rendőrség a jogi lehetőség ellenére sem veszi figyelembe a bűncselekményeknél a rasszista szándékot, erre példa az augusztusi ceglédi akció is – fogalmazott öt emberi jogi civil szervezet szerdai közös közleményben.

A Btk. frissült, a rendőrség nem

Az állásfoglalást az Amnesty International Magyarország, a Háttér Társaság a Melegekért, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda és a Társaság a Szabadságjogokért jegyzi. A benne foglaltak szerint évek óta tapasztalják, hogy a rendőrség rendszeresen alulminősíti a törvény által védett csoportok, kisebbségek ellen előítéletes szándékkal elkövetett bűncselekményeket. A civilek sérelmezik, hogy sokszor az indokolt közösség tagja elleni erőszak bűntette helyett jellemzően enyhébb minősítéssel, garázdaság vétsége miatt indulnak eljárások. A közleményben emlékeztettek: 2011 májusában bekerült a büntető törvénykönyvbe egy új tényállás, amely a rasszista vagy más előítéletes indítékból elkövetett garázda jellegű cselekményeket hivatott szankcionálni.

A szervezetek tapasztalata az, hogy az új tényállás alapján a rendőrség szinte soha nem indít nyomozást, erre példa szerintük a ceglédi eset is. Véleményük szerint ugyanis a szélsőséges csoportokhoz tartozó, riadalmat keltő személyek augusztus 18-án nyilvánvalóan cigányellenes indítékkal garázdálkodtak a településen. Az állásfoglalásban kritizálták, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn ismertetett vizsgálata sem bírálta felül a minősítést.

A ceglédi fiaskó

A közleményben azt is kifogásolták, hogy a vizsgálati jelentés a rendőrség augusztus 19-i munkáját értékelte, pedig szélsőségesek egy nagyobb csoportja augusztus 18-án kezdett a cigánysoron vonulni és csoportosan fenyegetőzni.
A jogvédők a megfelelő rendőrségi intézkedés hiányára példaként hozták fel még a devecseri szélsőjobboldali demonstráció, illetve a 2011-es Budapest Pride esetét.

A civilek álláspontja szerint sem a rendőrség, sem a kormány nem képes hatékonyan és gyorsan cselekedni, „amikor roma honfitársaink biztonsága és épsége forog kockán”. Követelik, hogy a rendőrség következetesen alkalmazza a rendelkezésre álló jogszabályokat. Ennek érdekében a jogvédők sértetti jogi képviseletet biztosítanak, valamint panaszt tesznek a rendőrségen a hatósági mulasztás miatt.

Cegléden augusztus 19-én, vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze a város külterületének néhány utcájában, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, szimpatizánsai. Miután feszültté vált a helyzet helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy hetven-nyolcvan rendőr zárta el az összegyűltektől.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint egy nappal korábban érkezett bejelentés, hogy egy húsz-harminc tagú csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök akkor nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az esettel összefüggésben csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen.

A rendőrség szerint sikeres volt a fellépés

A Hatala József országos rendőrfőkapitány által elrendelt és hétfőn ismertetett tényfeltáró vizsgálat szerint a rendőrség augusztus 19-én, Cegléden „kimondottan jól kezelte a kialakult konfliktust”, ennek köszönhetően nem történt atrocitás, összetűzés, „illetve megakadályozták a további jogsértések elkövetését”.

Devecserben augusztus 5-én a Jobbik és több jobboldali radikális szervezet tartott megmozdulást „Élni és élni hagyni – demonstráció a jogos magyar önvédelemért” címmel, amely a katolikus templom előtti téren kezdődött, majd a résztvevők felvonultak azokban az utcákban, ahol véleményük szerint cigányok laknak.

A tavaly júniusban megtartott, Budapest Pride elnevezésű menetet több száz rendőr biztosította; a mintegy hatszáz ellentüntető többször megpróbálta áttörni a kordonokat, és folyamatosan szidalmazta a felvonulókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik