Belföld

Szegedi Ítélőtábla: Vissza a feladóhoz

Megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Kecskeméti Törvényszék ítéletét, és az I. fokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Szegedi Ítélőtábla.

Az indoklásban elhangzott: számos kérdést nem tisztázott a Kecskeméti Törvényszék ahhoz, hogy az emiatt kellő mértékben nem felderített ügy megnyugtatóan elbírálható legyen. Ezért új bizonyítást kell lefolytatni, ahol – többek között – a már meghallgatott tanúk mellett újabb tanúk meghallgatása is szükséges.

Az ügy lényege röviden a következő:

A vádlott egyéni vállalkozóként 1996 óta foglalkozott ajtó-, ablak – és asztalosipari termékek gyártásával Baján és Nemesnádudvaron, több telephelyen is. Üzleti partnerei közé tartozott a Hőszig Kft. és a Roto Elzett Kft. is, míg az üzleti tevékenység finanszírozásához hitelfelvevőként kapcsolatban állt a K&H Bank Zrt.-vel. A vádlott cselekményeit a megnevezett gazdasági társaságok és a bank sérelmére követte el.

A vádlott anyagi problémáinak rendezésére 2009. márciusában megkötött szerződéssel 110 millió forint rövid lejáratú hitelt vett fel a K&H Bank bajai kirendeltségétől úgy, hogy a már korábban folyósított 90 millió forintos hitelszerződést megújították, és ezt egészítették ki a fenti összegre. A hitel fedezetét a vádlott tulajdonában lévő bajai és nemesnádudvari ingatlanok, valamint egy korábban megkötött, ingóságokra vonatkozó keretbiztosítási jelzálog jelentette. Ugyanekkor került sor egy korábbi, 50 millió forintos rulírozó hitelszerződés módosítására is.

A hitelkérelem kedvező elbírálása érdekében 2008 decembere és 2009 márciusa között a vádlott szóban és írásban is valótlan nyilatkozatokat tett a vállalkozása anyagi helyzetéről a bank munkatársai előtt. A Hőszig Kft.-vel és a Roto Elzett Kft.-vel szemben fennálló több százmilliós tartozását eltitkolta, ezzel kapcsolatban hamis adatokat adott meg. Eltitkolta azt is, hogy a vállalkozásnak nincs reális esélye a hitel visszafizetésére, hamis adatokat adott meg a vállalkozás megrendelésállományáról, így tévedésbe ejtette a hitelt folyósító bank képviselőit. Végül a vádlott 160 millió forint kárt okozott a K&H Banknak, amely végrehajtási eljárást indított a vádlottal szemben.

Emellett – többek között – a vádlott a hitel fedezetéül lekötött ingatlanok és ingóságok értékesítésével a bank felé fennálló hitel fedezetét részben elvonta, és ezzel a tartozás kiegyenlítését meghiúsította. Hasonló módon járt el akkor, amikor a Roto Elzett Kft.-vel szemben fennálló tartozása fedezetét a Hőszig Kft.-nek értékesítette. A vádlott a Roto Elzett Kft.-nek is több tízmillió forintos kárt okozott – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Az I. fokú ítéletről:

Csalás, sikkasztás és tartozás fedezete elvonás bűntettében, hitelsértés és magánokirat-hamisítás vétségben mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2012. március 21-én S. István Zoltán vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 5 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentést, másodlagosan a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik