Belföld

Petschnig: Grósz Károly nyomában Orbán

orbán-nevet (orbán viktor)
orbán-nevet (orbán viktor)

A gazdaságkutató szerint a kormányfő álomvilágban él. A politikai elemző szerint ebben is van rendszer.

Orbán Viktor nyilatkozatai Grósz Károly utolsó idejében tett megszólalásaira hasonlítanak. Nincs köztük összefüggés, és a kormányfő nem törődik azzal, hogy amit kimond, annak mi lesz a következménye – mondta Petschnig Mária Zita az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa szerint a kormányfő parlamenti beszéde egy lakossági fórumon sem állná meg a helyét. Semmi sem „oké” a magyar gazdaságban. A régió államai között – amelyek szintén ki vannak téve az Európai Unió válságának – egyedül Magyarországon van gazdasági visszaesés – mondta Petschnig Mária Zita. Szerinte az a valóság, amiről a miniszterelnök beszélt, csak két ember fejében létezik: az övében és Matolcsy Györgyében.

Petschnig elmondta: a 2008-as IMF-megállapodás elhárította a legnagyobb veszélyt, az ország gazdasági működésének összeomlását. A kormánypárti politikusok nyilatkozatai azt szeretnék leplezni, hogy mindenképpen szükség van az IMF-megállapodásra, mert a remélt keleti gazdasági kapcsolatok nem jöttek létre – tette hozzá a szakember.

Török: Orbán külön valóságértelmezése a bázisnak szól

Alaposan megtervezett, felépített kommunikációs stratégia kapcsolódik a kormány IMF-politikájához – mondta Török Gábor az InfoRádiónak. Szerinte a hétfői napirend előtti felszólalás üzenetei egyszerűek voltak, de továbbra sem világos, hogy a megállapodást vagy annak elmaradását készítik elő.

A miniszterelnök beszédeivel nem a kormányt bírálókat kívánja meggyőzni, hanem a Fidesz 2010-es szavazótáborát próbálja összetartani. A politikai elemző szerint a kormányfő egész nyáron erre törekedett. Azzal a viszonylag egyszerű politikai kommunikációval, miszerint létezik a jó és a rossz megállapodás a kormányfő egy olyan valóságértelmezést próbál adni, ami elfogadható lehet a saját szavazóinak. Éppen ezért érdekes lenne látni egy kutatást arról, hogy a Fidesz szavazóinak mekkora része tud azonosulni ezzel a politikai kommunikációval – tette hozzá Török Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik