Belföld

Nemzetek kultikus történetei jövőre a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Az amerikai polgárháború, kínai harcművészet, magyar államalapítás – legendás történeteket láthatunk jövő nyáron a szegedi Dóm téren.

A Szegedi Szabadtéri Játékok jövő nyári eseményeit ismertette ma nyilvánosan Bátyai Edina fesztiváligazgató és Keselyák Gergely művészeti igazgató.

Utóbbi elmondta, hogy a Dóm téri évad július 5-én kezdődik Jacobi Viktor népszerű operettjével, a Leányvásárral , melyet ő már többször is dirigált, és a fesztivál saját produkciójaként kerül színre.

Bátyai Edina és Keselyák Gergely

Miután jövőre Verdi és Wagner születésének kétszázadik évfordulója lesz, július 13-án, a hagyományos Operagálán a két szerző legnépszerűbb melódiái csendülnek fel a Dóm téren. Emellett rendhagyó módon az újszegedi színpadon mutatják be Vajda János Garcia Lorca művei alapján született, friss, eddig még sehol sem látott operaelőadását, a Don Perlimplín szomorújátékot és a Don Cristóbal komédiát. Mindkét darab ugyanarról a témáról szól: az öregedő férfi és a fiatal lány szerelméről. Az operaelőadás, melynek az utóbbi része annyira friss, hogy még csak a zongorakivonata van kész, miskolci–debreceni–szegedi koprodukcióban készül – árulta el Keselyák Gergely.

Keselyák Gergely

Ezután magyarországi ősbemutatóval folytatódik a sorozat, Gerard Presgurvic legújabb musicaljével, amely a népszerű Elfújta a szél – a regény és film – alapján készült. A musicalt a Budapesti Operettszínházzal közösen állítja színpadra a szegedi fesztivál, és július 26-án, 27-én, valamint augusztus 2-án és 3-án láthatja a közönség

Ritka csemegének ígérkezik augusztus 9-én és 10-én a pekingi Vörös Színházból érkező, A Kung-Fu legenda című vendégjáték, mely izgalmasan ötvözi a drámai elemeket a tánccal, az akrobatikával, a lenyűgöző kínai zenével és az ősi harcművészet filozófiájával.

Bátyai Edina megfogalmazása szerint az évad záróelőadásáról egyelőre csak „csukott szájjal lehet beszélni”, mert nagyszabású országos produkcióként jön létre. A darab nem más, mint a 30 éves jubileumát ünneplő, István, a király című kultukus rockopera. Annyit azonban a fesztiváligazgató és a művészeti igazgató elárult: az augusztus 16-án és 17-én a Dóm téri színpadra kerülő darab nem az „ős rockopera”, és nem is a „Társulat-féle” lesz, hanem teljesen új, „formabontó” koncepcióval és élő zenekarral előadott mű.

Bátyai Edina

A Szeged24 kérdésére Bátyai Edina mérleget is vont, mely szerint a fesztivál „mára érezte meg a gazdasági válság hatását”. Az idei évad is azt mutatta, hogy a szokásoktól eltérően a jegyek nagy része nem elővételben kelt el, hanem „a nézők az utolsó pillanatra hagyták a döntést”, és plusz szolgáltatásokkal sokat kellett tenni, hogy ne veszítsék el a közönség kegyeit. Ezért is kezdik el idén később, október közepén árulni a jegyeket – magyarázta a fesztiváligazgató.

A gazdasági válság mellett az üdülési csekkről a Széchenyi-pihenőkártyára való átállást is megérezte a fesztivál büdzséje, ugyanis a tavaly előtti adatok szerint a közönség negyede üdülési csekkel fizetett, ez hatvanmilliós bevételt jelentett a fesztiválnak, ami az átállással a felére esett vissza. A fesztiváligazgató „tippje” szerint talán azért, mert a  munkahelyek egy része nem töltötte fel az új kártyát.

Keselyák Gergely ehhez annyit fűzött hozzá: az előre megváltott jegyek számának visszaesését valószínűleg az elmúlt két év hideg, esős, rossz időjárása is befolyásolhatta, és főleg a vidékről érkező nézők – akik a kijelölt esőnapra nem tudnak visszajönni – hagyhatták inkább későbbre a jegyvásárlást. Minden nehézség ellenére azonban a szegedi fesztivál nem veszteséges, jól áll az országos listán, idén „túlteljesítette a látogatottságot”, és a szervezők a nézők megtartásáért „lázasan gondolkodnak újabb ötleteken” – összegzett Bátyai Edina.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik