Belföld

Nem tárgyalt Safarovról a nemzetbiztonsági bizottság

safarov (Ramil Sahib Safarov)
safarov (Ramil Sahib Safarov)

Nem tárgyalt Ramil Sahib Safarov, az azerbajdzsáni gyilkos kiadatásáról a nemzetbiztonsági bizottság keddi budapesti ülésén. A testület Kocsis Máté (Fidesz) javaslatára vette le napirendjéről az azeri férfi kiadatási eljárásáról szóló tájékoztatót.

Kocsis Máté indoklásában elmondta: az ügynek nincs nemzetbiztonsági kockázata, ezért csak azt követően foglalkozzanak a témával, ha a külügyi és az emberi jogi bizottság is megtárgyalta a kiadatást, és ezek bármelyikében felmerül a nemzetbiztonsági rizikó kérdése.

Az ülést követően újságírók az Origónak arról az írásáról kérdezték a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, amely szerint a Safarov-ügy szóba került a Fidesz elnökségi ülésén. Lázár János közölte: „Nem volt a Fidesz elnökségi ülésén az utóbbi időszakban szó erről az ügyről.” Ez nem elnökségi, nem pártpolitikai és nem politikai ügy, ez két ország igazságügyi együttműködésének része – tette hozzá.

Lázár János ehhez – szintén az Origo írására reagálva – hozzáfűzte: Ramil Sahib Safarov kiadatásáról „semmilyen utasítást nem adott a miniszterelnök (…), nem is adhat semmilyen utasítást ilyen összefüggésben”.

Lázár János az Információs Hivatal (IH) új főigazgató-jelöltjét kísérte el bizottsági meghallgatására. A politikus elmondta: Pásztor István kijelölésénél fontos szempont volt, hogy elhárítói munkáját a rendszerváltozás után kezdte. Pásztor István dandártábornok 1965-ben született, és felkéréséig a katonai elhárításnál dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik