Belföld

Jogerős: felmentették Joav Blumot

bíróság (bíróság, ítélet)
bíróság (bíróság, ítélet)

Jogerősen felmentette az izraeli-magyar üzletembert a közokirat-hamisítás vádja alól a Székesfehérvári Törvényszék kedden.

A Sukoróra tervezett King’s City projekttel kapcsolatos telekcsere ügyében ismertté vált Joav Blumot azzal vádolták, hogy közokirat-hamisítás bűntettét követte el, amikor 2008-ban csak névlegesen létesített lakóhelyet Sukorón, azaz az általa előbb bérelt, majd megvásárolt ingatlant nem akarta életvitelszerűen használni, és nem is élt ott.

A törvényszék elutasította mind az ügyészség, mind a védőügyvéd fellebbezését. Megállapította, hogy a Székesfehérvári Városi Bíróság elsőfokú ítélete “maradéktalanul megalapozott” volt: a bűncselekmény megvalósult ugyan, de a vádlott abban a téves feltevésben volt, hogy akkor is bejelentkezhet állandó lakosként az adott lakcímre, ha életvitelszerűen nem tartózkodik ott.

A keddi tárgyaláson Joav Blum nem vett részt, levelében családi okokra hivatkozva mentette ki magát, és kifejtette: erkölcsi és emberi szempontból is fontos ítéletet vár, valamint felmentését kérte. Az ügyészség az elsőfokú ítélet ellen a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabás miatt fellebbezett. Szerintük a vádlott megtévesztette akkori ügyvédjét és a sukorói hivatal alkalmazottait is, hiszen “tisztában volt jövőbeni terveivel és ezért mondta, hogy ott fog lakni”.

Bánáti János, a vádlott ügyvédje is fellebbezett, ő bűncselekmény hiányában kérte védence felmentését. Több tízezer magyar ember követett el bűncselekményt akkor, amikor hasonlóan járt el, mint védence, hiszen “törvény nem írja elő, hogy azt követően lehet csak lakcímbejelentést tenni, ha valaki életvitelszerűen az adott ingatlanban lakik” – fogalmazott.

Az elsőfokú bírósági tárgyaláson Joav Blum elismerte, hogy nem lakott életvitelszerűen Sukorón az általa előbb bérelt, majd megvásárolt, leromlott állagú, Kis utcai ingatlanban. Ugyanakkor azt hangoztatta, hogy szándékában állt építkezni, addig pedig fel akarta újítani a házat, de édesapja betegsége, majd halála megakadályozta ebben. A bérleti szerződés megkötésének másnapján azért kereste fel ügyvédjével a polgármesteri hivatalt, hogy bejelentkezzen a Kis utcai ingatlanba. Miután nem beszél, nem olvas magyarul, az állandó lakcím bejelentéséhez szükséges formanyomtatványt ügyvédje, valamint a polgármester és a jegyző jelenlétében a hivatal ügyintézője töltötte ki.

Joav Blumot – elmondása szerint – nem tájékoztatták arról, hogy a jogszabályok értelmében az állandó lakcímként bejelentett ingatlanba bizonyos időn belül be is kell költöznie, bár az üzletember megkérdezte, jogosult-e a lakcímbejelentésre.

Sukoró-ügyben még a nyáron megszüntették a nyomozást Gyurcsány Ferenc ellen, a minap pedig felfüggesztették a kötbér megfizetése miatti pert. A Fővárosi Törvényszék a magyar állam és King’s City beruházója, a KC Bidding Kft. közötti pert akkor folytatja, ha a kaszinókoncessziós szerződés felmondása ügyében döntés születik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik