Belföld

Gyurcsány 132 ezerért fürdik egy hétig lavórban

gyurcsány ferenc, sztrájk (gyurcsány ferenc, sztrájk)
gyurcsány ferenc, sztrájk (gyurcsány ferenc, sztrájk)

A Blikk felajánlotta a mérlegelést, de a volt kormányfő nem kért belőle.

Gyurcsány Ferenc a Blikknek azt mondta: az első éjszaka hidegebb volt a vártnál, de kölcsönkértek még egy hálózsákot. A sátrukban van pléd, párna és áram, mert az elektromos művek egy vezetéket húzott le a szomszédos villanyoszlopról.

A Demokratikus Koalíció elnöke egy hétig még nem koplalt, tart az éhezéstől, de a végeredmény szerinte nem a gyomorban, hanem a „fejben fog eldőlni”. Nincs pancsolás. A fürdőszoba egy lavór, az illemhely pedig egy közös használatú mobilvécé.

A Blikk felajánlotta, hogy a demonstráció elején és végén leméri a súlyát, de a politikus szerint ez komolytalanná tenné az akciót, amelynek ellendrukkerei is vannak, hiszen péntekre nyilvános vacsorát szerveznek melléjük az interneten.Közben ugyanis “ellen-éhségsztrájk” szerveződik a Facebookon, hogy így hergeljék a tiltakozókat.

Az éhségsztrájk sincs ingyen. A Demokratikus Koalíció szeptember 9–15. között 64 négyzetméter folyamatos használatát kérte – írta a Blikknek az Országgyűlés Hivatala, amely a szokásos területhasználati díjat kérte a szervezőktől, ami áfával együtt 132 757 forint.

Gyurcsány a Népszavának arról is beszélt, hogy az akcióval a politikától és a politikusoktól elfordult, fásult választókat akarják meggyőzni arról, hogy a választási törvénnyel kapcsolatos színjátékban sűrűsödik ma mind az, amivel baj van Magyarországon. Az egészségügy, az oktatás, a gazdaságpolitika ügye egyaránt felsejlik.

A Demokratikus Koalíció négy tagja az éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy 2014-től csak azok szavazhatnának, akik ezt előre jelzik a kormányhivatalokban. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a regisztráció 2013. szeptember 1-jén indul. Az új választási eljárási törvény – amely egységesen tartalmazza majd az összes voksolás szabályát – várhatóan jövő hétfő este kerül az Országgyűlés elé, kikérik róla az Alkotmánybíróság véleményét, így decemberben megszülethet az új jogszabály, és 2013. január 1-jén hatályba léphet.

Ha kíváncsi rá, mivel érvelnek a kormánypárti képviselők az előzetes regisztráció szükségessége mellett nézze meg videoriportunkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik