Belföld

Ma Fehérváron is felvonul a Jobbik

A Magyar Élet Menete címet viselő felvonulás 16 órakor kezdődik a Romkertnek nevezett Sírkertnél.

Az idén májusban megkezdett menetet rengeteg kritika és súlyos vád érte. Jobbikos politikusok és szimpatizánsai úgy vélik, hogy a magyar élettér egyre inkább beszűkül, miközben vészesen fogy a magyarok száma a Kárpát-medencében. Százezrével dolgoznak, keresik a megélhetés lehetőségeit a határokon túl honfitársaink, mert már a jövőképet is elvették tőlük saját hazájukban – vélik a radikális párt tagjai. A Jobbik úgy véli, hogy folyik a magyarság megnyomorítása, gazdasági kizsákmányolása és termőterületeinek elvesztése, amire mindenkinek a figyelmét szeretnék felhívni a Magyar Élet Menete demonstrációsorozatban.

A mai napon először Veszprémben vonul végig a Magyar Élet Menete, amely 10 órakor indul útjára a Haszkovó lakótelepen lévő református templom melletti térről. Mint megtudtuk, a veszprémi demonstráció ellen is tiltakoznak baloldali pártok és szervezetek, sőt, félpályás útlezárásokat is terveznek, hogy a Jobbik szimpatizánsainak mozgását akadályozzák.

A tiltakozó szervezetek, pártok úgy mondtak véleményt a rendezvényünkről, hogy nem tudják, hogy mi a Magyar Élet Menetének célja, ezért mielőtt véleményt nyilvánítanak a rendezvényünkről, tájékozódjanak! – fogalmazott Kovács Rajmund, a Jobbik veszprémi elnöke.

Székesfehérváron nem szerveznek ellentüntetéseket. A Jobbik fehérvári demonstrációjának főszervezője Mező Balázs fehérvári elnök. Mező Balázs elmondta, hogy a Fejér Megyei Hírlap pénteki hasábjain megjelent cikk, amiben Horváth András, az MSZP Fejér megyei elnöke lenácizott minden jobbikost és szimpatizánsait, egyenesen minősíthetetlen. Demonstrációnk arról szól, hogy állítsuk meg közösen a magyarok elvándorlását, azt hogy tízezrével hagyják itt hazájukat a fiatalok, nem tudnak megélni kétkezi munkások, akik napi 14 órákat dolgoznak, hogy ne árverezzék el lakásukat, hogy orvosok, diplomások tömegével mennek el az országból, miközben az Európai Unió fenyeget, zsarol, és újabb prések közé szorítja a magyarokat – foglalta össze Mező Balázs. A kis-, közepes és mikrovállalkozásokat – főleg az utóbbit – kellene támogatnia a kormánynak, mert ők az alapjai egy esetleges gazdasági emelkedésnek, hiszen a legtöbb munkavállalót foglalkoztatják, és szemmel láthatóan nem akarnak elmenni az országból – vélte a jobbikos elnök.

Horváth András megyei szocialista elnök kérdésünkre kiállt amellett, hogy a mai fehérvári rendezvény is náci demonstráció lesz. Hozzátette: ha nem úgy lesz, akkor majd beszéljünk róla, de nem vár mást, mint ami május 12-én volt, zsidózást, cigányozást és kommunistázást.

A rasszistának kikiáltott Magyar Élet Menetéről Mező Balázs kijelentette: azok a fehérváriak és annak környékén élők jöjjenek el, akik aggódnak a magyarság jövőjéért, létünk biztonságáért – függetlenül attól, milyen világnézetük van, melyik etnikumhoz tartozónak vallják magukat, mert csak az egységes nemzet és annak jövője a fontos! Van valami, amit példaként kell tisztelni az Amerikai Egyesült Államokban: jöhetnek kormányok, pártok, világnézetek, de a nemzeti minimumot megfogalmazták, abból nem engednek, és az mindenkire nézve kötelező, és be is tartják. A Magyar Élet Menete arra hívja fel a figyelmet, hogy fogjon össze a magyarság, és fogalmazzuk már végre mi is meg a nemzeti minimumot, és azt minden szervezet, párt és ember tartsa is be! – nyilatkozott Mező Balázs, aki így zárta: a Magyar Élet Menete nem az emlékezésről szól, hanem valóban az életről és a magyarság szebb jövőjéről.

Beszédeket Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Morvai Krisztina, a Jobbik EP képviselője, Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke és Mező Balázs, a Jobbik fehérvári elnöke mond.

A ma 16 órakor kezdődő demonstráció útvonala az eredetihez képest, a rendőrség javaslatára egy szakaszon megváltozott. A következő útvonalon haladnak végig a felvonulók: Romkert – Városház tér – Liszt Ferenc utca – Sütő utca – Sziget utca – Kelemen Béla utca – Mészöly Géza utca – Zichy liget – Fő utca – Romkert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik