Belföld

Lázár gatyába rázza az önkormányzatokat

Orbán Viktor miniszterelnök megbízására az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről és adósságállományáról készít jelentést Lázár János Naszvadi Györggyel, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárával.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén elmondta: javaslatot kell tenniük a mintegy 1200 milliárd forintos, 98 százalékában 2010 előtt keletkezett önkormányzati hitelállomány kezelésére. Ezt a munkát azért most kell elvégezni, mert 2013-tól jelentősen megváltoznak az önkormányzatok feladatai. (Hogy mit gondol erről a szocialista Botka László, itt olvashatja.)

A politikus hangsúlyozta, nem a megyei jogú városok a leginkább eladósodott települések Magyarországon. A közepes méretű városok bevételhez és vagyonhoz viszonyított hitelállománya lényegesen nagyobb, ezért sürgős beavatkozásra van szükség.

Az önkormányzati szektor összesített adóssága a magyar adósságállomány 4,5 százalékát teszi ki, és a nemzeti össztermék ugyanekkora részét kell e hitelek törlesztésére fordítani – tudatta Lázár.

A kormány mérlegeli az önkormányzatok  gazdasági helyzetét, ennek alapján hozza létre szeptemberben azt az 50 milliárd forintos alapot, amely az önkormányzati fejlesztések önerejének előteremtéséhez nyújt támogatást.

Lázár János felszólalása után bombariadó miatt félbeszakadt a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülése, amelyen beiktatták a település új polgármesterét, Almási Istvánt (Fidesz-KDNP).

A rendőrség kiürítette a városháza épületét, és átvizsgálta az épületet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik