Belföld

Új autói miatt magyarázkodik a mentőszolgálat

Győrfi Pál szerint alapszintű mentőautónak jók a Crafterek.

A mentőszolgálat szóvivője reagált tegnapi cikkünkre, melyben arról írtunk, hogy egy OMSZ főigazgatói utasítás szerint, ha az újonnan rendelt “B” típusú kocsikban van szükség lélegeztetésre, akkor meg kell állni, kiszedni a beteget az autóból és lélegeztetni egy másik rohamkocsi érkezéséig. Mártai István levelében úgy fogalmaz: az új “B” típusú mentőgépjárművekben a hordágy fejvégénél az ellátó számára rendelkezésre álló hely nem teszi lehetővé a lélegeztető szabályszerű alkalmazását, ezért külön intézkedések végrehajtását rendeli el.

Alapszinten jók

Győrfi Pál szóvivő ezzel szemben azt mondja, hogy a beszerzett “B” típusú mentőgépkocsik (melyeket nem eset-rohamkocsiként, hanem alapszintű mentőgépkocsiként használnak) alkalmasak feladatuk ellátására. „Minden szempontból megfelelnek az Európában és Magyarországon is érvényes mentőgépkocsi szabványnak (MSZ EN 1789)” – állítja Győrfi, hozzátéve, hogy Nyugat-Európa számos országában használnak a VW Crafternél is kisebb, úgynevezett “B” típusú mentőgépkocsikat, például nagyon elterjedt a jóval szűkebb VW T5.

„Sok ezer ilyen mentő fut Európa-szerte. Az OMSZ által beszerzett VW Crafter ezeknél tágasabb helyet biztosít a mentőknek” – tette hozzá.

Győrfi szerint természetes, hogy a légútbiztosításhoz mindenképp meg kell állni a mentővel, utána viszont a maszkos-ballonos lélegeztetést már a „B” típusú járművekben is végezhetik a mentők, akár menet közben is.

Igaz, de nem perdöntő

Egy mentési szakértő blogoldalán azt írja, hogy bár a szóvivő által elmondottak igazak, nincs összefüggés a két dolog között, a “B” típusú mentőgépkocsik külső paraméterei ugyanis ebből a szempontból indiffernsek. “Eddig én nem láttam olyan mentőautót a világban, ahol nem lehetett a beteg fejéhez odaférni, és a hordágy fejvégénél egy szekrény van” – tette hozzá a mentési szakértő.

Az ügyben kerestük az Országos Mentőszolgálatot is, de kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik