Belföld

ŐsszeI beérhet az IMF-hitel, noha ahhoz túl jók vagyunk

IMF_logo(210x140)(2).jpg (imf)
IMF_logo(210x140)(2).jpg (imf)

Orbán Viktor szerint már az ősszel lezárulhatnak az IMF/EU-tárgyalások.

A menetrend szerint haladnak az egyeztetések az EU és az IMF tárgyalóival, és a kormány a tárgyalások gyors lezárására számít, már az ősszel – hangsúlyozta a miniszterelnök külföldi hírügynökségek tudósítóinak. Mint mondta, noha vannak még vitatott kérdések, a tárgyalások jól haladnak. A hitelkeret összegéről még nem esett szó, de mintegy 15 milliárd euróra lehet számítani. „Az összegnek nincs nagy jelentősége, miután elővigyázatossági megállapodásról van szó” – monda Orbán Viktor, utalva a készenléti hitelnél kevesebb megkötéssel járó, a kormány által elérni kívánt hitelkerettípusra.

A labda itt pattog

A labda most a magyar térfélen van – ismerte el a kormányfő, utalva az ajánlásokra készülő magyar válaszra. Az alku egyik akadálya lehet a jegybanki tranzakciós adó, ami az Európai Központi Bank szerint veszélyezteti az MNB függetlenségét, de Orbán Viktor bizakodásának adott hangot a megállapodás sikerét illetően. „Természetesen vannak nézetkülönbségek, de mind a magyar, mind a másik oldalon látom a megegyezési szándékot” – idézte a Dow Jones hírügynökség Orbán Viktort, aki hangsúlyozta, „semmi nem veszélyezteti a kormány munkahelyvédelmi programját, még az IMF-megállapodás sem”.

Giró-Szász: túl jók vagyunk a hitelhez

Az IMF-delegáció nyári távozásakor azt jelezte, szeptember második felére várható, hogy visszatérnek hazánkba – nyilatkozta a TV2 reggeli műsorában a kormányszóvivő. Giró-Szász András azt mondta: ősszel biztosan folytatódnak a tárgyalások. Azokat egyetlen veszély fenyegeti, éspedig az, hogy „Magyarország makroszámai túl jók, ezért lehet, hogy nem is kapunk hitelt”. A szóvivő ironikusnak szánta a választ, jelezve, hogy Magyarország elővigyázatossági hitelkeretet szeretne, mert a kormány szerint az ország jelenleg is finanszírozható a piacról.

Varga: nem úszható meg az IMF-hitel

Nem úszható meg az IMF-hitel, a valutaalap-program, ettől a lehetőségtől nem félni kell, hanem okosan használni, hogy a magyar gazdaság szerkezetét javítsuk – mondta Varga Mihály főtárgyaló. A tárca nélküli miniszter a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusülésén úgy fogalmazott: a tárgyalások megkezdéséhez kapcsolódó pozitív piaci hangulat, az országkockázat csökkenése, az erősebb árfolyam mind azt jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitika iránti bizalomnak fontos támpontja az újabb IMF-program lehetősége. A valutaalappal való tárgyalások folytatásának nem lesz akadálya – tette hozzá Varga Mihály.

Csökken a gyors IMF-megállapodás esélye

A Nemzetközi Valutaalap a múlt héten tudatta, kapcsolatban van a magyar kormánnyal és az Európai Bizottsággal, de még nem tudni, mikor folytatódnak a júliusban megkezdett érdemi tárgyalások a hitelprogramról. Az IMF külkapcsolati igazgatója szerint a megállapodáshoz egyetértés kell néhány meghatározott gazdaságpolitikai területen, beleértve a költségvetés tervezett megerősítésére szolgáló, kiegyensúlyozott, fenntartható intézkedéseket és a szerkezeti reformokat, amelyek támogatnák a gazdasági növekedést.

Csath Magdolna: az IMF-en túl is van élet

A közgazdász szerint nem az az egyedüli kivezető út a válságból, hogy az IMF idejön és pénzt ad. Csath Magdolna közgazdász a köztévé reggeli műsorában azt mondta: azt kell meggondolni, hogy szükségünk van-e egy olyan támogatásra, ami még rosszabb helyzetbe hozza a gazdaságot, hiszen megszorításokat kényszerít ránk. Nem kell pánikolni, hogy ha nincs IMF, akkor rosszabb lesz – hangsúlyozta Csath Magdolna, aki szerint innovatív megoldásokat kell keresni. A kulcsszó, hogy a  gazdaság induljon be, legyen termelés, legyenek munkahelyek, ne lábon menjen ki a tudás – tette hozzá.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik