Belföld

Beismerés: a kormány elbaltázta

milla-tüntetés-örmények-mellett (ingyenes, tüntetés, örmény, )
milla-tüntetés-örmények-mellett (ingyenes, tüntetés, örmény, )

A kormány tisztában volt azzal, hogy a baltás gyilkos kegyelmet kaphat.

„Nem igaz, hogy nem figyeltünk a nemzetközi garanciákra, tisztában voltunk azzal, hogy kaphat elnöki kegyelmet az Azerbajdzsánnak átadott Ramil Safarov.” Ezt a külügyi államtitkár mondta a köztévé reggeli műsorában. Németh Zsolt ehhez képest barátságtalan válaszlépésnek nevezte, hogy Azerbajdzsán ezt meg is tette.

Érvelése szerint Magyarországnak volt egy erkölcsi és egy jogi garanciája, hiszen bízhatott abban, hogy van egy jó, fejlődő magyar-azeri viszony, és egy kétoldalú megállapodás. „Magyarország ugyanis jegyzéket váltott, amiben az azeriek egyértelművé tették, hogy Ramil Safarov vagy letölti a rá kiszabott 25 évet, vagy egy új eljárást indítanak az ügyben. Nem volt okunk feltételezni, hogy egy baráti gesztusra egy baráti ország meglehetősen barátságtalanul reagál”.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Az államtitkár nevetségesnek nevezte a vádat, miszerint eladtuk volna Safarovot, ugyanakkor következő mondata mégis valamiféle gazdasági háttéralkut sejtetett. Azt mondta: „Az azeriak érzékelték a vádat, miszerint itt valamiféle hullakereskedelem lenne, azért közölték, hogy nem vesznek állampapírt”írja a hirado.hu. Németh beszélt arról is, hogy az azeriek kulcsszereplői lehetnek Európai energetikai diverzifikációjának.

Főnöke, a külügyminiszter a közrádióban megismételte: a kormány jóhiszeműen járt el az azeri katonatiszt kiadatásának ügyében, nem volt gazdasági háttere a lépésnek. Martonyi János arról, hogy kedden fenyegető üzenetet kapott Azerbajdzsán budapesti nagykövetsége egy örmény terrorszervezettől, kijelentette: “A szükséges intézkedéseket az erre illetékes szervek természetesen meg fogják hozni.”

Kommunikációs hiba okozhatta a bajt

A kabinethez közel álló források szerint a tárcák közötti hibás információáramlás vezethetett ahhoz, hogy Magyarország múlt pénteken kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot. A BruxInfónak nyilatkozó forrás azt mondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (amely döntött a kiadatásról) elsősorban jogi alapon vizsgálta meg a kiadatási kérelmet, és úgy látta, hogy jobb, ha az azerbajdzsáni baltás gyilkos a hazájában tölti le a büntetését. A Külügyminisztérium viszont, amely a politikai következményeket mérlegelhette volna, túl későn kapott információkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik