Belföld

Az MTA a kormány lelkiismeretére bízza az azeri baltást

safarov (Ramil Sahib Safarov)
safarov (Ramil Sahib Safarov)

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye szerint sajnálják a kapcsolatok megromlását és felfüggesztését. Ramil Safarov kiadását jogi, politikai és lelkiismereti kérdésnek nevezik.

A Magyar Tudományos Akadémia közleményben fejezete ki sajnálatát a magyar és az örmény kapcsolatok megromlása miatt. Arról viszont már csak a sajtóból értesültek, hogy az örmény társszerv is felfüggesztette a kapcsolatot velük.

Az MTA a közlemény szerint „a sajtóból értesült arról, hogy az Örmény Tudományos Akadémia kénytelen felfüggeszteni kapcsolatait az intézménnyel, mert a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot. Örmény tudóstársaink helyzetét megértve és velük együtt érezve sajnálattal vesszük tudomásul a kapcsolatok felfüggesztésének hírét” – írják.

Az MTA munkatársai remélik, hogy ez a döntés rövid időre szól, és a tudományos együttműködés mihamarabb a korábbi „baráti szellemben” folyhat tovább. Ramil Safarov Azerbajdzsánnak történő kiadása jogi, politikai és lelkiismereti kérdés. A körülmények jogi szempontjait nemzetközi jogászok részletesen elemezték a sajtóban is. Politikai nyilatkozatot – ahogyan korábban sem – az Akadémia nem tesz. A lelkiismereti megnyilvánulás mindenkinek személyes ügye, amelyet az MTA tagjai mind a magyar hatóságok, mind örmény tudóstársaik irányába egyénileg tesznek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik