Belföld

Szijjártó szerint túldramatizálja a világ az azeri ügyet

Szijjártó Péter (szijjártó péter, )
Szijjártó Péter (szijjártó péter, )

Jogszerű volt a kiadatási eljárás, ezért Magyarországnak nincs félnivalója - ezt mondta Szijjártó Péter hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

Transzparens módon egy nemzetközi egyezménynek megfelelően jártunk el, és aki egy nemzetközi egyezmény alapján, s aki így jár el, annak semmifajta félnivalója vagy takargatnivalója nincsen – fogalmazott a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a műsorban.

Szijjártó Péter a sokak által rebesgetett háttéralkuról azt mondta: “Akik ilyet állítanak, azok túlságos élénk fantáziával vannak (…) megáldva. Semmiféle háttéralku nem született.”

Az államtitkár a TV2 Mokka című műsorában is beszélt az azeri baltás gyilkos kiadatása körül kialakult botrányról. Szijjártó szerint “akkor lenne felróható bármi Magyarországnak, ha bármilyen nemzetközi egyezmény megsértésével jártunk volna el”.

Hozzátette: azt kicsit túlzásnak gondolja, hogy a világpolitika mostani állásában egy nemzetközi kiadatási ügyet tekintenének uralkodó témának. “Azért messze nem így van” – véli a politikus.

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki és visszamenőleg kifizették a bérét.

Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Az ügy óriási nemzetközi vihart kavart. Barack Obama is aggodalmát fejezte ki a magyar lépés miatt. Felröppentek olyan hírek is, melyek szerint maga Orbán Viktor kötött alkut Safarov szabadon engedéséről az azerbajdzsáni látogatásakor. A külügy tegnap megdöbbenésének adott hangot az azeri gyilkos szabadon engedése miatt. A kormány pedig lezártnak tekinti az ügyet.

Vasárnap a Demokratikus Koalíció tüntetést tartott Budapesten Ramil Sahib Safarov kiadatása miatt.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy Safarov kiadatása és szabadon engedése kaukázusi háborút robbanthat ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik