Belföld

Egyik szemük sírhat, a másik nevethet a makói hagymásoknak

Felemás érzésekkel készülődhetnek Makón az idei, jövő hétvégi Hagymafesztiválra.

A hagymatermesztésről híres városban a nyári munkák befejezése után megrendezett fesztivál jelmezes felvonulással, sztárvendégekkel, művészeti bemutatókkal, kiállításokkal, sport- és főzőversenyekkel kínál változatos programokat minden évben szeptember második hétvégéjén.

A Hagymafesztivál szellemi értelemben összenőtt Makóval, részévé vált a térség hagyományainak. Az 1991 óta megrendezett fesztivál hagyományosan egyszerre jelent seregszemlét, bemutatkozási lehetőséget, ünnepet, szórakozást.

Az esemény rendszerint szakmai, vásári, kulturális és sporteseményekből áll. Minden évben megszervezik a zöldségnövények bemutatkozó kiállítását és nemzetközi konferenciát általában valamilyen hagymával, fokhagymával kapcsolatos témában.

A Hagymafesztivált kulturális rendezvények kísérik, melyekről Program rovatunkban olvashatnak részletesen. Állandó eleme a fesztiválnak a látványkonyha, ahol ahol szokatlan eszközökkel készítenek, különleges csemegéket.

Az idén felemás érzésekkel készülődhetnek a makóiak a fesztválra, hiszen a szintén Makón székelő Országos Hagyma Terméktanács elnökének beszámolója szerint idén a hagymatermés mennyisége és minősége is jó, a felvásárlási ára azonban alacsony. Pásztor Vilmos közlése szerint a vöröshagymából fajtától függően 250-500 tonna termett hektáronként, viszont 45 forintot adnak kilójáért, ami nagyjából a tavalyi, már akkor is alacsony felvásárlási árral azonos. A fokhagyma kilóját pedig 400 forintért lehet eladni, ami viszont alacsonyabb ár a tavalyinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik