Belföld

A magyar bíboros együttérez az örményekkel

Erdő Péter (ingyenes, erdő péter, )
Erdő Péter (ingyenes, erdő péter, )

Szolidaritásáról biztosította az örmény keresztényeket II. Karekin örmény katolikoszhoz intézett levelében Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.

Közös levélben fejezték ki együttérzésüket az örmény egyház fejének a magyar református és evangélikus egyház vezetői is az azeri kiadatási ügy miatt.

Erdő Péter – az MKPK honlapján, a katolikus.hu oldalon is közzétett – levelében azt írta: értesülve az elmúlt napok eseményeiről, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia teljes szolidaritásáról biztosítja az örmény keresztényeket és a sokat szenvedett örmény népet.

“A leghatározottabban elutasítunk minden etnikai erőszakot és gyűlölködést. Kérjük a Mindenhatót, hogy a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására kísérje pártfogásával az egész örmény népet, és részesítsen bennünket az igazságosság és a béke ajándékában” – fogalmazott a bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

Levélben fejezték ki együttérzésüket a magyar református és evangélikus egyház vezetői is az örmény egyház fejének a napokban Magyarországról Azerbajdzsánnak kiadott baltás gyilkos szabadon bocsátása miatt.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke levelükben együttérzésükről biztosították II. Karekin pátriárkát, az örmény ortodox egyház katolikoszát amiatt, hogy az azeri elnök kegyelemben részesítette és szabadon bocsátotta a Magyarországon törvényesen börtönbüntetésre ítélt azeri gyilkost.

“Az egyházi vezetők nem kételkednek a magyar hatóságok intézkedésének törvényességében, de annak következményeit elítélik” – olvasható a kommünikében.

A protestáns egyházi vezetők közös levelükben emlékeztetnek, hogy “mindannyiunk fölött Isten ítél majd egy napon. Ugyanakkor az állam felelőssége polgárai védelme és a rend fenntartása”. Levelük végén a püspökök igazságtételért és a két nép közötti békesség és megértés megmaradásáért fohászkodnak.

Szerzs Szargszján örmény elnök pénteken Jerevánban jelentette be, hogy Örményország megszakítja diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal, miután az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt, és büntetését eddig Magyarországon töltő azeri Ramil Sahib Safarov pénteken Azerbajdzsánba érkezett, és elnöki kegyelemmel azonnal kiszabadult.

A magyar Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szombaton kiadott, az MTI-nek megküldött közleményében egyebek mellett azt írta, hogy Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik