Belföld

A kormány megdöbbent az azeri lépésen

Safarov (safarov)
Safarov (safarov)

Elítéli az "azeri baltás gyilkosnak" adott amnesztiát, és ígéretszegésről beszél a Külügyminisztérium.

A magyar kormány megdöbbenéssel értesült az azeri fél azon döntéséről, amellyel amnesztiában részesítette a 2006-ban gyilkosságért jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarovot – áll abban a diplomáciai jegyzékben, amit a Külügyminisztérium adott át az azeri nagykövetnek. Az iratban közlik, hogy Magyarország elítéli Azerbajdzsán lépését az örmény katonatársa meggyilkolása miatt elítélt azeri férfi kiadatása ügyében.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára vasárnap délután nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a Külügyminisztérium jelezte Azerbajdzsán budapesti nagykövetének, Magyarország elfogadhatatlannak tartja az azeri kiadatási ügyben zajlott eljárást.

A magyar külügyi tárca emlékeztet: az azeri fél levelében kötelezettséget vállalt arra, hogy Safarov az átadása után letölti jogerős büntetését, és feltételes szabadlábra helyezése is legkorábban az ítélet meghozatala után 25 év múlva történhet meg. Az azeri fél lépése nem felel meg annak a bizalmi légkörnek, “amely országaink között az utóbbi időben kialakult, és amely jó feltétele lehetne ígéretesnek indult együttműködésünknek” – tudatta a Külügyminisztérium.

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki, és visszamenőleg kifizették a bérét.

Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik