Belföld

Radikális átalakulás várható a felsőoktatásban?

Idén sok mindent másképp kell csinálni - vélte a rektor a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján.

“A felsőoktatás átalakulása közepette vagyunk, idén sok mindent másképpen csinálunk majd, mint korábban. Ám az átalakulás bármennyire is radikális, ezt nem érezhetik a kollégáink, a hallgatóink. Már csak azért sem, mert az egyetem az az évszázados intézmény, amely körül mindig változások zajlottak, mégis máig fennmaradt” – mondta szombati, tanévnyitó köszöntőjében a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Szabó Gábor úgy vélte: az egyetemek működésének egyik erőforrása a felsőoktatásban felhalmozódott évszázados tudás, a másik pedig, amely az egyetemeket állandó mozgásban tartja: a hallgatók.  A rektor hangsúlyozta: az egyetemnek a társadalom, a környezete iránti figyelme mellett különös felelőssége van a hallgatókkal szemben.

A rektor szerint az a cél, hogy a szegedi egyetem nemzetközileg látható kutatóegyetemként dolgozzon, és meg kell felelni annak a küldetésnek is, hogy a régió, a város fejlődésének motorja legyen. Szabó Gábor az elsősöket “kollégáknak” nevezve azt tanácsolta nekik: a szaktudás mellett legyenek értelmiségiek, formáljanak kis közösségeket és próbáljanak meg együtt tanulni, haladni.

Szeged nevében Botka László polgármester köszöntve az egyetem polgárait azt a meggyőződését hangsúlyozta, hogy a város sikeressége nagymértékben egyeteme fejlődésétől és gyarapodásától függ. Kitérve a szuperlézer körüli vitára Botka László úgy fogalmazott, hogy a lézerközpont esetleges lemondása nem Szegednek, hanem Magyarországnak és a hazai tudománynak okozna beláthatatlan és hosszú távú kárt, és úgy vélte: a lézerközpont mostani állapotában is megvalósítható.

Az egyetem rektora kitüntetéseket is átadott a tanévnyitón: a Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Alapítvány Kuratóriuma idei díját Török Ervinnek, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék adjunktusának; a Szegedi Tudományegyetem Sajtó Díját pedig Forró Lajosnak, a TiszapART Kulturális Televízió főszerkesztőjének, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanársegédének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik