Belföld

Szaffi, a kisvidra a Vadaspark új kedvence

szaffi-vidra (vidrakölyök)
szaffi-vidra (vidrakölyök)

Szaffit Szentes közelében találták turisták, nem tudni, hogy elárvult-e, vagy csak elkódorgott.

A Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei eljuttatták a gyámoltalan vidrakölyköt a Szegedi Vadasparkba, hogy biztonságos helyen tudják a fokozottan védett állatot. Ugyanis a vadasparki mentőközpont gondozói nagy tapasztalatokra tettek szert az elmúlt évek során a vidra fiatalok nevelésében és visszavadításában.

Szaffi, a nőstény kisvidra szépen cseperedik új nevelőszülői gondozásában, sőt, most már elkezdett ismerkedni mentőközpont épületének udvarával is. A virgonc kisvidrát tavasszal kívánják visszaadni a természetnek, addig a mentőközpont lakója lesz.

Magyarország vidranagyhatalomnak számít Európában, miután a fajt kontinensünk számos országában kiirtották, vagy minimálisra csökkentették a számukat. Nemcsak értékes prémjéért vadásszák, hanem mert – főleg a halastavak környékén – kártevőnek tartják. Valóban nagyon hatékony halász, és igaz a vád, időnként több halat is elejt, mint amit meg tud enni. Ahogy mi, emberek, csak még hatékonyabbak vagyunk nála… Nyugat-Európa több országában jelenleg a visszatelepítésén fáradoznak, míg hazánkban – szerencsére – sokkal kedvezőbb a helyzet. A vidra viszonylag szép számmal él a tavainkban és folyóinkban, és reméljük – a védelemnek köszönhetően – ez a helyzet a jövőben sem fog változni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik