Belföld

67 éves a legidősebb pótfelvételiző

felvételi ponthatár (felvételi, ponthatár, diák, )
felvételi ponthatár (felvételi, ponthatár, diák, )

A ponthatárok általában 240 és 350 között mozogtak.

A pótfelvételik ponthatárait a www.felvi.hu oldalon tették közzé. A Műegyetemen 350, a Szegedi Tudományegyetemen 244, a Pécsi Tudományegyetemen 252 pont alatt nem lehetett képzésekre bekerülni. A Budapesti Gazdasági Főiskolán 244 pont, a Debreceni Egyetemen 276 pont kellett. A mostani eljárásban több mint kilencezren adtak be kérelmet, a legfiatalabb jelentkező 1996-ban született, a legidősebb az idén lett 67 éves.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. közös tájékoztatása szerint 46 felsőoktatási intézmény által meghirdetett 2588 helyre 9428-an jelentkeztek. Közülük 7365-en, vagyis a jelentkezők 78,12 százaléka e-felvételizett, 6520-an alapképzést, 939-en pedig mesterképzést jelöltek meg. A legtöbben idén is a levelező képzést választották, 4531-en, emellett a fennmaradó jelentkezők nagy része – 4294-en – nappali képzésre jelentkezett.

A felvételi döntésről az Oktatási Hivatal minden jelentkezőt levélben tájékoztat. Azokat, akik megadták a mobilszámukat, a ponthatárok kihirdetése után sms-ben is értesítik. A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat szeptember elején a felsőoktatási intézménytől kapják meg.

Már a normál felvételi eljárásban látszott, hogy a kormány intézkedései miatt erősen (több mint 30 ezerrel) lecsökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma a korábbi évekhez képest. Így is több mint 110 ezren adták be a kérelmüket, és közülük első körben 80 ezren jutottak be egyetemre, főiskolára.

A júniusi keretszám-korrekció után végül 39 087 hallgató tanulhat állami támogatással felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen, igaz, nekik szerződésben kell vállalniuk a „röghöz kötést” az állami szerződés aláírásával.

A több mint negyvenezer tandíjas hallgató mellé várták az egyetemek, főiskolák a második körben a jelentkezéseket. A harc elvileg a júliusban kimaradt 30 ezer jelentkezőért zajlott, és azokért, akik normál eljárásban nem indultak, de most esetleg meggondolták magukat.

Mint kiderült, nemcsak az első körben, hanem a pótfelvételi eljárásban is negatív rekordot döntött az érdeklődés: 2008 óta egyszer sem esett 13 ezer alá a jelentkezők száma, idén azonban mindössze 9428-an döntöttek úgy, hogy beadják felvételi lapjukat, és vállalják a fizetős képzést. Az egyetemek és főiskolák csak önköltséges szakokat hirdettek meg, ezekre pedig csak azok jelentkezhettek, akik sehova nem jutottak be július 24-én, vagy nem is vettek részt a 2012-es eljárásban. Ez azt jelenti, hogy várhatóan több mint tízezerrel kevesebb gólya lesz, mint egy évvel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik