eon
Belföld

Választási győzelmet hozhat Orbánnak az E.ON

Az E.ON gázüzletágának megszerzése segíthet Orbán Viktornak megnyerni a 2014-es választásokat, mert lehetővé teszi, hogy a kormány ellenőrizze a gázimportot és a hosszú távú az energiaárakat – vélik elemzők.

A hatalom a gáz nagykereskedelmét vagy a tárolókapacitásokat akarja megkaparintani, sőt nagy valószínűséggel mind a kettőt, mivel stratégiája részeként növelni kívánja az állam szerepét az energiaszektorban – idézi a Reutersnek nyilatkozó elemzők értékelését a Klubrádió.

Az Erste képviselője szerint csak idő kérdése, hogy a német fél mikor megy bele az üzletbe. Ha sikerül megállapodni, akkor a kormány ülhet le tárgyalni az oroszokkal az árakról az új, sokéves gázegyezmény keretében. Ez pedig győzelmet hozhat a választásokon – vélte a szakértő.

Navracsics Tibor ugyanakkor óvatosabban fogalmazott az ügylettel kapcsolatban. A miniszterelnök-helyettes az M1 Ma reggel című műsorában szerdán azt mondta, „ahogy a tárgyalófelek esetében mindig, úgy az E.ON esetében is benne van a kalapban, hogy a német tulajdonosok nem adják el érdekeltségüket a magyar államnak”.

Leszögezte viszont, hogy a lakosságnak jelenleg olyan hátraléka van a közműcégek felé, hogy az már “szociális veszéllyel” fenyeget, ezért a kormány arra törekszik, hogy a növekvő energiaárak lehetőség szerint ne terheljék a lakosságot.

A válság megmutatta, hogy az energiaipari cégek birtoklása biztonsági kérdés. Nem véletlen, hogy a közép-európai országok többsége állami tulajdonban tartotta ezeket a vállalatokat – mondta Navracsics. Orbán Viktor a napokban egy kőszegi rendezvényen mondta azt, hogy “pillanatokon belül visszavásároljuk az E.ON-t a németektől”. A német energetikai társaság egyelőre nem kívánta kommentálni a magyar kormányfő kijelentését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik