Belföld

Kibabráltak a bankok az adósokkal

24.hu
24.hu

2012. 08. 29. 15:00

A pénzintézetek leginkább a határidőket használták ki, hogy megakadályozzák a devizaadósok fix árfolyamon lehetővé tett végtörlesztését.

Több végtörlesztővel kibabráltak a bankok, főleg a határidőket használták ki, hogy megakadályozzák: adósuk fix árfolyamon megszabaduljon devizahitelétől – írja az ingatlanhirek.hu a végtörlesztéssel kapcsolatban folyó eljárásokra hivatkozva. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) még mindig tömegével érkeznek végtörlesztéssel kapcsolatos panaszok – mondta el a pénzügyi portálnak a PSZÁF szóvivője.

A határidők kihasználásában nagy segítséget jelentett a bankok számára, hogy a végtörlesztésre eredetileg előírt február végi határidőt a kormány és a bankok megállapodásának részeként egy 2011. december 29-én hatályba lépett módosítással január 30-ra hozta előre a kormány. Jó példa a határidőkkel történt trükközésekre az a két ügy, amelyben az FHB-t marasztalta el a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT).

Az adós december 28-án jelentette be végtörlesztési igényét. Az FHB 2012. január 3-i levelében értesítette ügyfelét a kérelem befogadásáról és arról, hogy a 2012. február 23-i határnapon mekkora összegnek kell rendelkezésre állnia. A devizahiteles 2012. január 26-án már fizetni akart, de az ügyintéző – akivel állítása szerint aznap telefonon beszélt – arról tájékoztatta, hogy a pénzügyi szolgáltató megtiltotta az idő előtti végtörlesztést, azt csak az erre kijelölt határnapon lehet teljesíteni. Az adós ennek ellenére január 30-án elindította az utalást (a bank a pénztári befizetést sem engedte). A takarékszövetkezeti számláról a pénz 31-én érkezett meg az FHB-hoz. A bank azonban elutasította a végtörlesztést, mivel az ügyfél túllépte az időközben módosított határidőt. Az FHB a PBT előtt azzal érvelt, hogy a jogszabályok nyilvánosak, és azok nem tudása nem mentesít a következmények alól. Szinte pontosan ez történt egy másik esetben is, csak az összegeknél volt eltérés.

A K&H-nál olyan eset történt, melynek során az adós hitelt vett fel a végtörlesztéshez, a pénz időben meg is érkezett, de végül egyetlen papír híján meghiúsult az ügylet, és most két tartozást is fizethet.

Másutt úgy játszották ki az ügyfél végtörlesztési kísérletét, hogy a végtörlesztésre átküldött összegből levonták az esedékes törlesztőrészletet. Így az átküldött összeg nem lett elég a végtörlesztéshez, ami ezzel meghiúsult. Erről azonban csak egy hónap múlva tájékoztatta a bank az ügyfelet, amikor már nem lehetett végtörleszteni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.