Belföld

Megszállta a rendőrség Csókakőt – lezárva 15:30-kor

Csokako-rendorseg(960x640).jpg (1)
Csokako-rendorseg(960x640).jpg (1)

Senki nem tudja, mi történik a Fejér megyei településen. Hatszáz rendőr, rengeteg rendőrautó, rabszállító, rohamkocsi szállta meg Csókakő települést.

A Fehérvár24 információi szerint az ozorai drogügy miatt felfüggesztett megyei rendőrfőkapitány, Simon László rendelte el Csókakő műveleti területté nyilvánítását. Ez azért is aggályos, mert úgy tudjuk, műveleti területté csak a honvédelem nyilváníthat bármely területet.

Információink szerint valamilyen “társadalmi bűncselekmény” hajtotta a Fejér megyei rendőrséget arra, hogy  lezárjon egy teljes települést, és annak lakóinak, valamint látogatóinak mozgását korlátozza úgy, hogy semmilyen tájékoztatást nem ad.

A rendőrség valamennyi webkamerát kikapcsolt a településen, amit mindenhonnan körülvettek. A sziklás hegyek gyalogútjain, a csákberényi borútnál és a bekötő úton is teljes a zár, senki nem mehet a településre, csak ha lakcímkártyája van. Vannak csókakőiek, akik az erdőkbe mentek ki igazolvány nélkül, s nem térhettek haza.

Törő Gábor, a terület országgyűlési képviselője kérdésünkre azt mondta, hogy nem tudja, mi történik Csókakőn.

Fűrész György, Csókakő polgármestere megdöbbenésének adott hangot. Péntek este a rendőrség szó szerint megszállta a falut, s azóta mindent lezárva az utcákban masíroznak, autókkal cirkálnak – mondta a polgármester. Fűrész György hozzátette: az idősek mondják, hogy utoljára a II. Világháborúban láttak ilyen erejű fegyveres „felvonulást” Csókakőn.

Jakab Róbert a móri rendőrkapitány sem adott tájékoztatást a csókakői polgármesternek annak tudatában sem, hogy a településen nem szerveztek mostanra semmilyen programot, semmilyen rendezvényt, viszont az utolsó nyári hétvégén rengeteg látogató érkezne, akiket a rendőrség könyörtelenül leszállít a buszról a 81. számú úton.

Fűrész György elmondta: amikor gyilkosság történt Csókakőn – ahol a helyi polgárőrök kerítették kézre az elkövetőt –, akkor három rendőrautó járta a falut összesen 5-6 rendőrrel, most pedig 600 rendőr és több tucat gépjármű van a településen. Emiatt nem csak a felháborodás nagy, de több emberen a rettegés is úrrá lett. A polgármester kérte, hogy a nyilvánosság segítsen kideríteni, mi történik Csókakőn.

11 óra 56 perckor tájékoztatást adott a Fehérvár24-nek Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mint elmondta, nem tartották vissza az információkat, és mindenkit tájékoztatnak, akik elérik őket. A szóvivő kijelentette: ma 0 órától bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt a megyei főkapitány műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt. Természetesen azokat, akiknek indokolt a területre jutása, azokat beengedik. A szóvivő elmondta, hogy a reggeli élelmiszerszállítmányokat is beengedték, valamint azt a személyt is, aki gyógyszert hozott a hozzátartozójának.

Arra a kérdésünkre, hogy műveleti körzet elrendelésére van-e jogosultsága a rendőrkapitánynak, Németh-Kész Mónika határozottan kijelentette, hogy a rendészeti törvény szerint igen. A kérdésünkre, hogy milyen bűncselekmény gyanúja merült fel a szóvivő azt mondta: nem áll módomban ezzel kapcsolatban tájékoztatást adni. Ugyanakkor úgy tudja, hogy a csókakői polgármestert tájékoztatták, hasonlóképpen, mint most minket.

Tehát továbbra sem tudjuk, mi az oka a megszállásnak. Arra a kérdésünkre, hogy meddig tart a település elzárása Németh-Kész Mónika azt mondta, hogy nem áll módjában erre válaszolni. Viszont azt hangsúlyozta, hogy a móri rendőrkapitány már kora reggel szerette volna tájékoztatni a polgármestert arról, amit a sajtónak is elmondhattak, de Fűrész Györgyöt csak késő délelőtt tudta elérni.

Időközben a Fehérvár24 újabb információkhoz jutott. Nem pusztán Csókakő megszállását rendelte el a megyei kapitány, hanem autórendszámok alapján megyeszerte követik és igazoltatják a 64 Vármegye tagjait. Székesfehérváron Balika Bencét több száz méteren keresztül követte a rendőrség, majd lakása előtt igazoltatta. Jogi képviselője a Fehérvár24-nek nyilatkozva elmondta, nemcsak Balika Bencét, de több fehérvári 64 vármegyés tagot követ a rendszámuk alapján a rendőrség.

Csak feltételezhető, hogy Csókakő megszállása mögött a gárdisták avatása van, de információink szerint a Fejér megyei település nem volt a leadott településlisták között, legalábbis erről a csókakői jobbikosok semmit sem tudnak.

Helyszíni információink szerint a rendőrség éjjel 23 óráig kívánta fogságban tartani Csókakőt, de informátorunk elmondása alapján lassan megkezdődött a rendőrség kiszivárgása a faluból, számuk láthatóan csökken.

Fürész György, Csókakő polgármestere elmondta az utóbbi percekben, hogy a mai napra semmilyen rendezvényt nem terveztek Csókakőn, de jövő héten, szeptember 1-jén és 2-án igenis megtartják a szokásos Csókakői Várnapok rendezvényt. A polgármester bízik benne, hogy ez a hihetetlen ügy addigra elül, és kiderül, hogy mi is történt a Fejér megyei községben.

Félő, hogy a település tudatos lejáratásáról van szó, hiszen Csókakőre semmit nem szerveztek, se félkatonai szervezetek, se jobb-, se baloldali csoortosulások. Egyetlen rendezvény lett volna este nyolckor a falu kultúrházában, a helyi Viking zenekar ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Információink szerint hamis minden olyan hír, ami bármilyen avatást, rendezvényt tulajdonít Csókakőnek.

A megyei rendőrség hivatalosan is feloldotta Csókakő bejárási tilalmát 15 óra 30 perckor, maga mögött hagyva nagyon sok megválaszolatlan kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik