Belföld

Csókakő – vége a “megszállásnak”

Csokako-rendorseg(960x640)(1).jpg (1)
Csokako-rendorseg(960x640)(1).jpg (1)

Befejeződött a rendőrségi akció, a falu újra szabadon megközelíthető.

14 óra 50 perckor feloldották a zárást. Így most már nemcsak a helybéliek mehetnek be a faluba, hanem bárki – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Németh-Kész Mónika azt mondta: semmilyen bűncselekmény nem történt ezen időszak alatt Csókakőn, mindössze a fokozott ellenőrzések során kellett intézkedniük néhány szabálysértés ügyében. A település műveleti körzetté nyilvánításának okairól, céljairól a szóvivő nem árult el semmit, és előre jelezte, hogy “később sem lesz bővebb tájékoztatás az ügyben”.

A rendőrségi járművek folyamatosan hagyják el a községet, de a vár alatti téren kialakított műveleti pontnál még mindig áll egy sátor, illetve több gépkocsi és kisbusz – jelentette az MTI tudósítója. A megyei főkapitány korábban bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása miatt műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt.

Szombaton nulla órától korlátozták a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriztek. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrizték. A részletekről itt olvashat bővebben!

Ezt a Jobbik Fejér megyei elnöke azzal magyarázta, hogy Csókakő is azon helyszínek között volt, ahol az Új Magyar Gárda újoncait akarták avatni. Mint mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtt lett volna eredetileg az avatás, amit végül egy másik helyszínen tartottak meg, így a rendőrök “lyukra futottak”.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója azt mondta, Dunaföldváron, egy magánterületen tartottak rendezvényt, 50 embert igazoltattak. A rendőrök a “szükséges” számban jelentek meg. Az MTI úgy értesült, az avatási helyszín közelében több bírságot is kiróttak közlekedési szabálysértés miatt. A rendőrség hétfőn ad tájékoztatást, közleményben a Dunaföldváron történtekről. Bencze János, a Jobbik Tolna megyei elnöke az MTI-nek azt mondta: nincs tudomása az eseményről, mivel a Jobbiknak semmi köze az Új Magyar Gárdához.

Garamvölgyi László az MTI megkeresésére azt közölte, azért mentek Csókakőre, mert arról volt információja a megyei rendőr-főkapitányságnak, hogy ott a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó, be nem jelentett rendezvényt akarnak tartani.
Erre utalva arra hívta fel a figyelmet, “felesleges bujkálni”, hiszen a Hősök terén meg lehet tartani a rendezvényt, miután a bíróság azt engedélyezte. A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról a fővárosban, a Hősök terén emlékeztek meg. Az úgynevezett nemzeti seregszemlét ellentüntetők is várták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik