Belföld

Csapkodnak a hullámok Dörner bemutatója körül

Mint arról beszámoltunk, Csurka István A hatodik koporsó című darabjának ősbemutatója az Újszínház új évadának műsorán szerepel. A teátrum csütörtöki közleménye “kulcsfontosságú” előadásnak nevezi, amely várhatóan a szezon “húzó darabja” lesz. A hír komoly indulatokkat kavart.

Kiakadt a Mazsihisz

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke pénteken levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, akadályozza meg a darab bemutatását. A Mazsihisz elnöke szerint nemcsak a darab vége, hanem annak egésze is alkalmas a zsidóellenes érzelmek felkorbácsolására, ezért annak tervezett bemutatása veszélyezteti a főváros és a főpolgármester becsületét. A Mazsihisz elnök külön kiemeli, hogy a művészi szabadság elvét figyelembe véve magánszínházban esetleg bemutatható volna egy ilyen darab, de elfogadhatatlan, hogy egy faji és vallási gyűlöletet szító darabra költsenek közpénzeket. Kéri ezért a főpolgármestert, mentse meg Budapest becsületét: zsidóellenes, uszító, antiszemita kliséket tartalmazó mondatok ne hangozhassanak el a Főváros tulajdonában álló színpadon.

A szocialisták Dörner távozását követelik

Az MSZP fővárosi frakciója Dörner György leváltására szólította fel Tarlós Istvánt. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője pénteki közleményében azt írta: egy egész város tiltakozott az ellen, hogy az Újszínház élére Dörner Györgyöt nevezzék ki, s az ellen, hogy “az Újszínházat átadja a szélsőjobboldalnak, teret, közpénzt, megjelenést adjon a néhai Csurka István szélsőséges gondolatainak”. Az MSZP szerint Tarlós Istvánnak most fel kell ismernie, hogy akkor hibás döntést hozott, és meg kell tennie a szükséges lépést.

Horváth Csaba úgy véli, miután a főpolgármester csütörtökön “világosan elvégezte az értékelést”, itt az idő a döntésre. “Az Újszínházban ma a szélsőjobboldal ül tort, antiszemita darab bemutatására készülnek, amit ráadásul a következő évad egyik legfontosabb darabjának neveztek” – fogalmazott Horváth Csaba, s egyúttal a főpolgármestert arra szólította fel: “vonja vissza Dörner György színházigazgatói kinevezését, váltsa le az Újszínház immáron bevallottan, igazoltan antiszemita vezetőjét”.

Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki adásában beszélt arról, hogy nem támogatja a Csurka-mű színházi bemutatását. Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az “antiszemita fegyverrel”, mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége “enyhén szólva nagyon necces” – fogalmazott a főpolgármester.

A Hír24 az üggyel kapcsolatban megkereste a teátrum igazgatóját. Dörner György azonban nem kívánt kommentálni Tarlós István nyilatkozatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik