Belföld

Négy és fél év az adócsaló vállalkozónak

birosag(1)(430x286)(3).jpg (ítélet)
birosag(1)(430x286)(3).jpg (ítélet)

Megváltoztatta a Kecskeméti Törvényszék első fokon meghozott ítéletét az adócsalás és más bűncselekmény miatt Cs. Dezső ellen indított büntetőügyben a Szegedi Ítélőtábla.

A vádlott 2005. szeptember 6-án megalapította a BLACK TRUCK Kereskedelmi Kft.-t, annak ügyvezetőjeként dolgozott a kezdetektől fogva. A cég fő tevékenységi köre gépjármű-kereskedelem volt. 2005. november 30-án alakult meg a Transuniversum Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., amelynek a vádlott az alapítástól tagja és ügyvezetője volt.

A BLACK TRUCK Kft. 2005–2006-ban járműveket szerzett be az Európai Unió területéről, amelyek ezt követően Magyarországon kerültek értékesítésre, forgalomba helyezésre. Ebben a két évben a vádlott a vezetése alatt álló társaság nevében 132 darab számlát állított ki, és az ekkor zajlott gazdasági események alapján 2005-ben a kft. 289,7 millió forint összegben szerzett be és 406,1 millió forintért értékesített, míg 2006-ban 281,2 millió forintért vett és 645,9 millió forintért értékesített gépjárműveket.

A vádlott ebben az időszakban a társaság vonatkozásában az adóbevallási kötelezettségének nem tett eleget, a benyújtott bevallásokban – az adóhatóságot megtévesztve – nem a valós forgalmi értéket tüntette fel. Ezzel az volt a célja, hogy a gépjárművek értékesítéséből származó általános forgalmi adó fizetési kötelezettséget elkerülje. A vádlott azzal a magatartásával, hogy az általa vásárolt, majd értékesített autók vételára utáni áfát csak részben vallotta és fizette be, 2005-ben 78,8 millió, 2006-ban 126,5 millió forint áfát nem vallott be és nem fizetett meg, így összességében 205,3 millió forinttal csökkentette az állam adóbevételét áfa-adónemben.

A vádlott ügyvezetése alatt álló Transuniversum Kft. 2006. II. negyedévétől 2007. III. negyedévéig folyamatosan vásárolt az Európai Unió területéről teher- és személygépjárműveket, majd azokat Magyarországon értékesítette. Az említett időszakban a kft. 1 milliárd 989,3 millió forint értékben értékesített járműveket belföldön, főként gazdasági társaságok részére, de 2006. II. és III. negyedévére áfabevallást nem nyújtott be, míg a 2006. IV. negyedévétől 2007. III. negyedévéig terjedő időszakra 0 forintos adótartalommal nyújtotta be az adóbevallást.

A vádlott ezzel a magatartásával a társaság tényleges bevételét az adóhatóság elől eltitkolta, áfafizetési kötelezettségét nem teljesítette, és 170 számla szerint ily módon 331,5 millió forint értékben nem vallott és nem fizetett be áfát, ekkora összeggel károsítva meg az államot. A vádlott összességében, az ügyvezetése alatt álló két cég vonatkozásában, 2005 és 2007 között 536,9 millió forint adóbevétel-csökkenést okozott.

A vádlott a nyomozás során részletes vallomást nem tett, úgy nyilatkozott, hogy a gyanúsításban megjelölt bűncselekményeket nem követte el. A tárgyaláson is megtagadta a vallomás tételét azzal, hogy mindkét vádpontban, a vádban írtak szerint elismeri a vádban írt bűncselekmények elkövetését – áll az első fokon eljáró bíróság ítéletében.

Két rendbeli, folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és két rendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2012. március 21-én Cs. Dezső izsáki lakost. Ezért – halmazati büntetésül – 5 év 6 hónap börtönre, 6 év közügyektől eltiltásra, 6 év gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltásra ítélte, továbbá 536,9 millió forint összegben vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezését, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott főbüntetését – tekintettel az összes körülményre, így például a vádlott büntetlen előéletére, arra, hogy korábban vállalkozóként tevékenységét a törvényi előírásoknak megfelelően végezte, és jelen ügyben sem adócsalási szándékkal alapította cégét, hanem adósságspirálba kerülve hozta meg jogellenes döntését – 5 év 6 hónap börtönről 4 év 6 hónap fogházra enyhítette. Az enyhébb büntetés-végrehajtási fokozat megállapítását a vádlott betegsége indokolta.

Csökkent a közügyektől eltiltás időtartam is 6 évről 4 évre, míg a 6 év gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozástól eltiltás büntetésen nem változtatott a táblabíróság. Ugyanakkor egyetértett a bíróság az ügyészi indítvánnyal, miszerint az adóhatóság az elmaradt áfa befizetésére már kötelezte a vádlottat, így nem rendelhető el vagyonelkobzás is, mivel az már kétszeres elvonást jelentene.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik