Belföld

Csúcspontra ér a kánikula

Szerdára fokozta a hőség miatt korábban kiadott veszélyjelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több megyében már a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adták ki, ami azt jelenti, hogy ezekben a megyékben a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Az összes többi megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben, a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakulhat.

Az előrejelzés szerint szerdán a hőmérséklet maximuma a 38 fokot is elérheti. Az ország legnagyobb részén 24 és 28 fok között alakul a hőmérséklet napi átlaga, ezen belül a legmelegebb a középső és a déli megyékben valószínű. Érdemi csapadék továbbra sem várható, délután, este az északnyugati, északi tájakon néhol előfordulhat zivatar. A várható heves felhőszakadás miatt Vas megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az ország nagy tavainál viharjelzés nincs érvényben. A Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál 24 fokos.

A tartós hőség miatt az országos tiszti főorvos kedd déltől péntek éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. A hőséghullám a hét legvégéig is kitarthat. A jövő hét elején viszont már az egész országban jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik