Belföld

Budapestet is útba ejti a Jethro Tull

ian anderson (ian anderson, )
ian anderson (ian anderson, )

Két album, amelynek a megjelenése között pontosan 40 év telt el. Kínálhatnak ennél nagyobb zenei ínyencséget a progresszív rock rajongóinak? Ian Anderson és legendás zenekara, a Jethro Tull felejthetetlen koncertélményre invitál.

A számos nagy-britanniai, izraeli, amerikai és európai fellépések sorába egy budapesti megállót is belepréselt Ian Anderson, a rockzene legendás fuvolása, aki az egykori és jelenlegi Jethro Tull-zenészekkel érkezik Magyarországra. Az augusztus 26-i koncerten először adják elő teljes egészében az 1972-es albumukat, a Thick As A Bricket, valamint a 40 évvel később, idén áprilisban debütált második részt, a Thick As A Brick (TAAB) 2. című ópuszt.

Ian Anderson, a zenekar frontembere

A legújabb albumról dicséreteket zengtek a Jethro Tull-rajongók, bár halkan megjegyezték, hogy a dinamizmusában egy csöppet azért tetten érhető az eredeti zenészek – a gitáros Martin Barre, a billentyűs John Evan és a dobos Barriemore Barlow – hiánya. A rockzene legendás fuvolása azonban ezt az albumot is uralja, és a tavasszal indult turné eddigi médiabeszámolói szerint a koncerteken sincs ez másképp.

A kétrészes fellépés első „félidejében” a 44 perces TAAB albumot játsszák el teljes egészében Ian Andersonék. A 40 évvel ezelőtti, toplistás ópusz pezsgőbb és modernebb előadásáról az együttes immár 64 éves frontembere mellett ezúttal David Goodier (basszusgitár), John O’Hara (billentyűs hangszerek, tangóharmonika), Florian Opahle (gitár), valamint Scott Hammond (dob) gondoskodik.

A koncert második részében a TAAB2 album 12 száma csendül fel, amelynek a munkálataiban a brit progresszív rock együttes, a Porcupine Tree alapítója Steven Wilson is aktívan részt vett. Miközben az általa kevert ópusz hallható, a 10 évesből időközben felnőtté vált, immár 50 éves Gerald Bostock életébe pillanthatunk bele, aki – mint kiderül a hanganyagból – visszaköltözött St. Cleve-be. A 44 éves zenei múltra visszatekintő Ian Anderson ugyanis a millennium korában ismét életre hívta Geraldot, hogy felfedezhesse a felcseperedett kisfiú életútjának esetleges csúcs-, illetve mélypontjait.

A régi és a friss koncertalbum együttes előadása megismételhetetlen zenei élményt kínál, újra felfedezve a progresszív rock mérföldköveit a zene világában. A különleges zenei időutazást olyan show-szerű elemek is fűszerezik, mint videoprojektoros kivetítés, YouTube-os klipbevágások, illetve további teátrális performanszok, jelezve azt, hogy remekül megállja a helyét együtt a klasszikus és a modern.

Thick As A Brick 2 Tour
2012. augusztus 26., vasárnap 20 óra

Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ

Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint korlátozott számban a CD Pincében és a Lemezkuckóban.

Honlap:Livesounds

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik