Belföld

SZIN-ezzünk egy hétig!

A nulladik napon is már tömegek álltak sorban a SZIN bejáratánál.

Hivatalosan is elkezdődött a 2012-es SZIN augusztus 21-én délután 5 órakor. Nyitás előtt fél órával is már tömegek gyülekeztek az árnyékban, hogy minél hamarabb beköltözhessenek Szeged egyik legnagyobb buliszigetére. „Jelenleg 10 százalékkal több jegy fogyott el elővételben, mint tavaly ilyenkor” – tájékoztatta a Szeged24-et Gajdán Bálint, a SZIN fesztiváligazgatója.

Idén sem lesz hiány programban és koncertben

Két új helyszín jelentkezik 2012-ben a SZIN-en: a 12 zenés, ezek közül 6 színpaddal rendelkező bulihelyszín mellett idén egy összművészeti térrel bővült a kínálat, ahol különböző folklór műsorokat láthatnak majd a fesztiválozók, illetve újra képviselteti magát a rendezvényen a Jate Klub is, amely 2008-ig működött együtt a SZIN-nel. Mindemellett még a Móra Ferenc Múzeum is bemutatkozik a Szegedi Ifjúsági Napokon. A fesztiválozók Munkácsy bőrébe bújhatnak, különböző játékokon tehetik próbára tudásukat és ügyességüket, valamint karszalagjukkal kedvezményesen nézhetik meg a Munkácsy-kiállítást augusztus 22. és 26. között.

Hűtsd le magad sör helyett a Tiszával

A hétre ismét igazi nyári időt jósoltak a meteorológusok, éppen ezért a szervezők úgy gondolták, hogy hosszabbra nyújtják a szabad strand határait, hogy a plusz negyven fokban is kellemesen le tudják magukat hűteni a fiatalok. Már csak azért is, mert a helyszínen lévő két medencét idén sajnos nem lehet használni. Hogy ezt kompenzálják, a SZIN belépővel igénybe lehet venni a SZUE nyújtotta medencés élményeket. Mindemellett több permetkapu is működik a SZIN területén, lajtos autók fognak poroszkálni a tömegben, valamint 67 helyen lehet ivóvizet fogyasztani.

Hangos koncert, de csak csendesen

Gajdán Bálint, a SZIN fesztiváligazgatója elmondta, hogy hétköznap éjfélig lehet koncerteket szervezni, pénteken és szombaton pedig fél egyig is dalolhatnak a művészek. A színpadok után pedig a különböző disco sátrakban hajnal négyig megengedett az ereszd el a hajamat bulizás. A méltán híres és közkedvelt Silent Discoban pedig egészen reggel hatig „szólhat a zene”. Ám egy ilyen nagyszabású fesztivál különös hangtechnikai szervezést igényel. Pignon, a SZIN technikai vezetője a Szeged24-nek elmondta, hogy a fesztivál hangosítását egy külön számítógépes programmal tervezték meg. „A Mapp online rendszerét használtuk, amely egy hangtechnikai tervező program, ami tulajdonképpen helyettünk számolta ki a fizika törvényeit” – mesélte Pignon, aki a Cardioid vonal szub elrendezés mellett döntött. „Lényegében ez egy olyan technika, ami nem engedi, hogy a zene kiszűrődjön a sziget területéről, hanem egy nyelv alakban terjedjen előre, de nem hátra” – magyarázta a kissé kínai szakkifejezést a technikai vezető.

Bulizni csak óvatosan szabad

A rendezvény területén több biztonsági őr vigyáz majd a rendre a fesztivál ideje alatt, amiért egy magán cég a felelős, ám a kordonokon kívül a szegedi rendőrség fog fokozott ellenőrzéseket tartani a fesztivál ideje alatt. Fokozottan ügyelnek majd a kábítószerekre és egyéb illegális dolgok behozatalára, prevenciós célzattal figyelemmel kísérik a beléptetést is.  A rendőrség az esemény ideje alatt folyamatosan elemzi és értékeli az internetre kikerülő információkat, különös tekintettel a közösségi portálokon megjelent postokat. A hatályos jogszabályok alapján a rendőrség a rendezvényt nem állíthatja le, ha mégis túl hangosan szólna a muzsika, a lakossági panaszokat soron kívül a szervezőkhöz, valamint az önkormányzat illetékes hatóságai felé irányítják majd, akik megtehetik a szükséges intézkedéseket.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik