Belföld

Megújul a bölcsészkar épülete

Őszre befejeződnek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának épületét érintő felújítások.

Felújítják az SZTE-BTK épületében található TTIK nagyelőadót, és az Auditorim Maximum nevű előadóterem is ráncfelvarráson esik át. A beruházás májusban kezdődött, s Pál-Molnár Elemér egyetemi docens, az Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék tanszékcsoport-vezetője szerint már éppen itt volt az ideje a TTIK nagyelőadó korszerűsítésének. „A földrajz- és földtanoktatásnak ez az egyetlen nagy előadóterme van a BTK épületében, amely mára már nagyon elavulttá vált. Éppen ezért itt volt az ideje, hogy a terem infrastruktúrája is felnőjön az oktatás színvonalához” – nyilatkozta Pál-Molnár Elemér a Szeged24-nek.

A beruházás révén korszerűsítik a fűtés- és hűtőrendszert, új légkondicionáló berendezéseket szerelnek fel, valamint teljes belsőépítészeti rekonstrukcióra is sor kerül. „Azt szerettük volna, ha a legmodernebb technika és az épülethez illő patinás kinézet ötvöződne, éppen ezért a korszerű gépek mellett gyönyörű faburkolattal vontuk be a falakat, ami által egy tradicionális külsőt kölcsönöztünk az előadóteremnek” – mondta a tanszékcsoport-vezető, mialatt a látványterveket lapozgatta.

A felújítást közbeszerzési pályázat útján nyerte el a tanszék, amely saját anyagi forrásaiból finanszírozza az építkezést. A körülbelül 50 milliós beruházás kivitelezője a szegedi Partiskum-Bau Kft., s a tervek szerint október elsején befejeződhetnek a munkálatok. „Terveink szerint október elsején tudjuk majd átvenni a nagyelőadót egy teremavató ünnepség keretein belül, ahol kiderül, hogy milyen nevet is kap majd az új terem” – tette hozzá Pál-Molnár Elemér.

A diákoknak sem kell majd aggódniuk, ugyanis az egyetem cseretermet biztosít az első pár hétre, amíg a munkálatok folynak. Az Auditorum Maximum nevű nagyelőadó is hasonló felújításon esik át – reméljük, hogy kitart ez a lendület, s nemsokára teljesen megújulhat a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának műemlék jellegű épülete.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik