Belföld

Megleshetjük Pannóniát!

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. újjáépítette a pannonhalmi Boldog Mór kilátót. A szerkezet 6 méterrel magasabb, mint korábbi elődje.

1992-ben döntött úgy a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., hogy az apátság közvetlen szomszédságában, a pannonhalmi parkerdőben felépít egy kilátót, melyről csodálatos panoráma nyílik a vidékre, és a szemet gyönyörködtető természeti kincsekre. 20 évvel az építmény avatása után azonban olyannyira megromlott a kilátó szerkezete, hogy a társaság 2011 decemberében lebontatta, és elkezdődött egy új kilátó terveinek előkészítése.

Augusztusra aztán megvalósult az álom, a 253 méteres dombon néhány napja már egy új faépítmény magasodik, az apátság új épületeinek stílusához illeszkedve. „Saját erőből, pályázati forrás nélkül építettük meg az új, Boldog Mór nevével fémjelzett kilátót. A kivitelezés 1500 munkaórát igényelt, 45 köbméter faanyagot használtunk fel, de mintegy 1,6 tonna vasalat, 7500 csavar és kötőelem is biztosítja a 20 méteres torony stabilitását. A mostani szerkezetet a látogatók igényéhez és a természeti adottságokhoz mérten 6 méterrel magasabbra terveztük, mint elődjét, reméljük, sokan és sokszor fogják a jövőben felkeresni” – mondta a Győr24-nek Orbán Tibor, a társaság vezérigazgatója.

Az egyszerre 30 fő teherbírására alkalmas kilátót hétfőn dr. Várszegi Asztrik főapát áldotta meg, majd a nagyközönség hivatalosan is birtokba vehette Pannonhalma új nevezetességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik