Belföld

Újra riaszt a hőség, 38 fok is lehet

hoseg(210x140)(2).jpg (ingyenes, kánikula, )
hoseg(210x140)(2).jpg (ingyenes, kánikula, )

Több megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a meteorológiai szolgálat.

Felhőtlen, derült idő várható, csapadék nem lesz. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csak vasárnap a Tiszántúlon élénkülhet meg az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11, 16 fok között alakul. Az Északi-középhegység völgyeiben és az Alföldön néhol hidegebb, a magasabban fekvő helyeken enyhébb idő várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 34 fok körül valószínű. A várható 32-36 fokos hőség miatt hétfőre tizenegy megyére és a főváros területére vonatkozóan másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely szerint kánikulai időszak veszi kezdetét.

Hétfőn a napi középhőmérséklet az ország nagyobbik, középső részén már 26-27 fok között alakulhat, a hét további részében pedig még melegebb lehet. Kedden és szerdán már 33-37, csütörtökön, pénteken és szombaton pedig már 33-38 fok közötti maximumértékeket mérhetünk.

Hétfőn, az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából országszerte programok várják a közönséget. Budapesten a központi ünnepségek, koncertek, légi és vízi parádé, továbbá különböző családi programok ezúttal is nagy tömeget vonzanak majd.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta korábban: a mentők felkészülten várják az ünnepet, de az egészségügyi kockázatok elkerüléséért arra kérik a lakosságot, hogy ünnepi programjaikat igazítsák az orvosmeteorológiai előrejelzésekhez, hőség esetén igyanak sok folyadékot, öltözzenek szellős, természetes anyagból készült ruhába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik