Belföld

Kétmilliárdos ösztöndíjprogram szegény diákoknak

A most meghirdetett program általános és középiskolás tanulók esélyeinek növelését segítené.

Kapcsolódó cikkek

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága által meghirdetett program célja a hátrányos helyzetű, kiemelten roma tanulók esélyegyenlőségének elősegítése, tanulási és továbbtanulási esélyeinek növelése mentori és ösztöndíj-támogatás biztosításával -tájékoztatta a Szeged24-et a tárca az államtitkárságának sajtóirodája. Ez a szándék a tárca közlése szerint olyan fontos célja a kormánynak, amely a tanulók és a társadalom számára is megtérül.

Az Útravaló-MACIKA Ösztöndíjprogramról szóló kormányrendelet augusztus 15-én megjelent módosítása tartalmazza az esélyegyenlőségi ösztöndíjak jogosultsági feltételrendszerének változásait, amelyek az EMMI szerint az elmúlt év tapasztalatai alapján váltak szükségessé. A tárcánál arról számoltak be: a módosítások egy része technikai jellegű és a pályázási folyamat ésszerűsítését célozza. Más részről a program tartalmilag kiegészült az „Út a felsőoktatásba” ösztöndíj- és tandíj-támogatási programmal, melynek célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű hallgatók felsőfokú végzettségének elősegítése.

Az egykori dorozsmai cigány iskola ( Szirtesi Zoltán archív felvétele)

A most bejelentett új program az esélyegyenlőségi ösztöndíjak folytatásaként, de nem azok részeként indul szeptembertől – hangsúlyozták az államtitkárságon. Eszerint az Út a középiskolába alprogramra a 7-8 évfolyamos tanulók és mentoraik, az Út az érettségihez alprogramra középiskolások és mentoraik, míg az Út a szakmához alprogramra szakiskolások és mentoraik pályázhatnak. A pályázati kiírások nyilvános megjelenése még augusztusban várható, a beadásti határidő a kiírás megjelenésétől számított egy hónap lesz.

Ami pedig a támogatások mértékét illeti az államtitkárságon elárulták: az Út a középiskolába programban havonta 3500, az Út az érettségihez alprogramban havonta 4500, míg az Út a szakmához alprogramban havonta 4000 forint ösztöndíjban részesülnek a nyertes pályázó diákok. A mentorok mindhárom alprogramban tanulónként havonta 7000 forintot kapnak. A tárca adatai  szerint a tavalyi és idei tanévben eddig csaknem húszezer diák kapott segítséget az ösztöndíj-programokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik