Belföld

Amikor az utca lakat jól

Hegedűs Zsuzsa (hegedűs zsuzsa, minden gyerek lakjon jól alapítvány, )
Hegedűs Zsuzsa (hegedűs zsuzsa, minden gyerek lakjon jól alapítvány, )

A Minden Gyerek Lakjon Jól a Magyar ízek utcájában, mint kedvezményezett.

Az augusztus 19-20-i Együtt az Ország! ünnepségen a Magyar ízek utcája rendezvény kedvezményezettje a Minden Gyerek Lakjon Jól program. Az esemény egybeesik a 2012-es program zárásával. Az idei év eredményeit Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette. Azt mondta: büszke arra, hogy a sétány fő témája az idén a Minden Gyerek Lakjon Jól program lett, mert elsődleges céljuk volt, hogy ebből országos ügy legyen. Az alapítványhoz a nyereség 20 százaléka kerül, amellyel hátrányos helyzetű családokon segítenek.

Hegedűs Zsuzsa emlékeztetett rá, hogy az alapítvány tavaly az ország 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségében 300 településen több mint 15 ezer halmozottan hátrányos helyzetű, többgyerekes családnak biztosított vetőmagot és kishaszonállatot. Hozzátette: a családok 83 százaléka sikerrel élt ezzel a lehetőséggel. Idén mintegy 12 ezer család vett részt a programban új “mini háztájival”. A 800 településből tavaly 300, az idén mintegy 200 jelentkezett a programra, tehát még mindig hátravan 300. A cél, hogy a programba eddig nem jelentkező, mintegy 65 ezer halmozottan hátrányos helyzetű család közül minél többet hasonló lehetőséghez juttassanak.

Hegedűs beszélt arról is, hogy ősszel öt olyan továbbképzési programot indítanak, amelyben három év alatt ezekből a régiókból mintegy 35 ezer tartós munkanélküli szakmunkásképzést kap, hiányszakmákban. Ápolóasszisztenseket, házi ápolókat, varrónőket képeznek. Emellett egy mentorprogramot is beindítanak, diplomás munkanélküli pedagógusokat képeznek tovább arra, hogyan lehet az iskolák kötelező délutáni foglalkozásait felzárkóztatásra használni. “Ezzel három év alatt mintegy 20 ezer embert tudunk munkavállalásra, önfenntartásra képessé tenni” – mutatott rá.

A miniszterelnök tanácsadója korábban lapunknak azt mondta, hogy nyugaton már a nyolcvanas években világossá vált, hogy a tizenöt százalék körüli tartós munkanélküliség hagyományos eszközökkel nem csökkenthető, Párizs önkormányzata úgy enyhített a helyzeten, hogy munkanélküli asszonyokat házi segítőnek képzett ki és alkalmazott, akik időseknél takarítanak, főznek, bevásárolni, fodrászhoz, moziba viszik a patronáltjukat, társalognak velük. Mára a rendszert egész Franciaországban bevezették. Ez a világ leghasznosabb dolga: javítja az egyre növekvő idős népesség életminőségét, lehetővé teszi, hogy saját otthonukban maradjanak, s nagyszámú, akár képzetlen munkanélkülinek biztosít állandó tevékenységet. Miközben a szociális kiadásokat is csökkenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik