Belföld

Százmilliók tűntek el az Opera süllyesztőjében

Operahaz-este(2)(960x640).jpg (operaház, )
Operahaz-este(2)(960x640).jpg (operaház, )

A Magyar Nemzet szerint a Kehi vizsgálat során több olyan tényállást is feltártak az ellenőrök, amelyekkel összefüggésben büntetőfeljelentés született

Sikkasztás és hűtlen kezelés elkövetésének, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt tett feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Magyar Állami Operaház korábbi gazdálkodásával kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a vizsgálat során tett megállapítások alapján több olyan tényállást is feltártak az ellenőrök, amelyekkel összefüggésben büntetőfeljelentés született. Azt is megállapították, hogy a legnagyobb összegű vagyoni hátrányt okozó szerződéseket Vass Lajos, az Opera korábbi főigazgatója, illetve Szabó Attila egykori gazdasági igazgató írta alá.

Ezek között szerepelt például az a 2009-es kontraktus, amely a Budapesti Operabál megrendezéséhez szükséges díszletpark megvásárlásáról szólt. A 180 millió forint plusz áfa összegű vételárat tartalmazó dokumentum aláírása előtt nem készült értékbecslés, a Kehi szakemberei szerint viszont a megvásárolt díszletek a valóságban alig több mint 30 milliót érhettek. További szerződések alapján úgy fizettek ki két év alatt 167 millió forintot a Budapesti Operabarát Alapítványnak (BOA), hogy – a Kehi rendelkezésére álló adatok szerint – nem volt mögötte tényleges teljesítés.
A feljelentésben szereplő tényállások között van olyan is, amely a jogi tevékenység kiszervezésével kapcsolatos visszásságok gyanúját veti fel. A kiszervezéssel csaknem 24 millió forint vagyoni hátrány érte az operaházat: a vizsgálat megállapításai szerint míg a jogi iroda fenntartása 2008. augusztus 1-je és 2010. december 31-e között 40 millió forintba került volna, addig az ügyvédi irodának kifizetett megbízási díjak összege ugyanezen időszakban csaknem 64 millió forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik