Belföld

Nemzetközi biblikus konferenciát rendeznek Szegeden

Jézustól Krisztusig címmel nemzetközi biblikus konferencia kezdődik kedden a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán.

A konferencia központi témája a történeti Jézus-kutatás és Jézus személyének az újszövetségi szentírásban, különböző aspektusokból való bemutatása. Emellett a hazai és külföldi kutatók előadásaiban szó esik majd a Jézusra vonatkozó prófétai szövegek történetkritikai és hatástörténeti elemzéséről is – közölte Benyik György, a felsőoktatási intézmény tanszékvezető professzora, a háromnapos tudományos tanácskozás szervezője.

A tanácskozásra az anyaországi és a külhoni magyar előadók mellett érkeznek vendégek Németországból, Horvátországból, Spanyolországból, Csehországból, Szerbiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Japánból.

Az immár huszonnegyedik alkalommal megszervezett Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia az elmúlt több mint két évtizedben a térség egyik legnagyobb teológiai tanácskozásává vált. A tudományos seregszemle eddigi 230 előadására több mint háromezren voltak kíváncsiak, az elhangzott referátumok alapján pedig 21 konferenciakötet jelent meg. Az eddigi összes előadó csaknem fele, 121 professzor érkezett külföldről.

A szervezők minden neves, határon túli magyar biblikusnak lehetőséget adtak az előadásra és a publikálásra, hogy a hazai közönség is megismerhesse őket. Az előadások szövegét tartalmazó köteteket pedig a külhoni magyar területekre is eljuttatták.

Az Újszövetség-kutatás egyik legkiemelkedőbb kortárs szaktekintélyéről, Joachim Gnilka müncheni professzorról 2010-ben díjat neveztek el, amelyet minden évben egy olyan kutató vehet át, aki a legtöbbet tette a magyarországi biblikum fejlődéséért. Az idén az elismerést – a tanácskozás keretében tartandó szerdai ünnepségen – az egyesült államokbeli Dallasban élő Farkasfalvy Dénes nyugalmazott apát veheti majd át, aki egyetlen magyarként tagja volt a Pápai Biblikus Bizottságnak már II. János Pál pápa idejében, és máig XVI. Benedek pápa közeli munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik