Belföld

Múltidézés a Városházán: Székesfehérvár történelme filmen és a falakon

Lehull a lepel és ismét feltűnik Székesfehérvár ezer évének története a falakon a Városháza nagytermében.

Szombaton 18 órától hét turnusban tekinthetik meg az érdeklődők ingyenes idegenvezetéssel az újrafestett Történelmi Tablókat. Az est a díszudvarban filmvetítéssel zárul.

Hetvenöt évvel ezelőtti esemény elevenedik meg a Városháza nagytermében szombaton, hiszen 1938-ban az ünnepi év alkalmából a közgyűlési terem pulpitussal szemközti falát Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeinek leírásával díszítették. A szöveg a koronázóváros történelmét követi végig 900-tól – amikor Árpád fejedelem családjával megszállt Székesfehérvár területén – egészen 1919-ig. A felirat időrendi sorrendben mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmaz.

A falfeliratokat ünnepélyes keretek között leplezik le szombaton. A Városháza nagytermében elkészült történelmi tablókat ezen a napon idegenvezetővel a nagyközönség is megtekintheti 18.00 és 21.30 között. A csoportok vezetését Schultz György vállalta, aki az eredeti állapotot ábrázoló fotókra egy régiségvásáron rábukkant. Az érdeklődőket a Városháza (Városház tér 1.) portáján várják, és érkezési sorrendben lehet csatlakozni a 30 percenként induló csoportokhoz. Első turnus 18.00 órakor, míg az utolsó 21.00 órakor indul.

Történelmünk felidézése 21.30 órakor a Városháza díszudvarán folytatódik, ahol nyilvános vetítés keretében lesz látható a ”Fehéredő múlt – Kereszttől a félholdig” című film. Siklósi Gyula élvezetes múltidézésével és Burján Zsigmond egyedülálló képi világával egy közel egyórás virtuális sétát tehetünk a középkori koronázóvárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik